Leukoplakia, vagy mi lehet?

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 30 éves férfi vagyok. Nem dohányzom már 8 éve (3-4 évig dohányoztam), alkoholt ritkán fogyasztok, akkor sem sokat. Semmilyen allergiáról nem tudok. Másfél hónapja egy kis fehér foltot vettem észre az alsó ajkam belső felén. Nyelvem tapintásával érdesnek tűnt. A háziorvosom boraxot írt fel, hogy azzal kenegessem. A tünetek nagyjából egy hét alatt elmúltak, majd újra előjött. A nap különböző szakaiban azonban különböző intenzitással volt látható (volt hogy teljesen eltűnt, máskor erőteljesebben látszott). Ezután fogászati kezelésre mentem éppen, így a fogorvosommal konzultáltam ez ügyben, aki azt mondta, hogy semmit se tegyek, majd elmúlik. Úgy 2 hete eljutottam a szájsebészetre, ekkor már nem nagyon múlott el. Ott azt mondták, hogy betadinos oldattal öblögessek. Egy hét múlva nem múlott el (néha jobban látszott, néha kevésbé - általában fogmosáskor nagy része lejön). Jelenleg ugyanúgy betadinnal öblögetek és A vitamin olajjal kezdtem el ecsetelni a területet. Nagyon aggódom, hogy mi okozhatja ezt a tünetet. Szájsebészem azt mondta, hogy legjobban a leukoplákiára hasonlít, de nem egészen az. A nyálkahártya szarusodása miatt van ez a fehér folt, de senkinek sincs ötlete, hogy mi ez pontosan vagy mitől lehet. Csatolva küldök egy képet, amiben a legdurvábban látszik az elváltozás (aznap nem ettem és nem ittam sokat és este fogmosáskor szinte teljesen lejött). Kérem írja meg, ha van elképzelése arról, hogy mi is lehet ez pontosan, illetve hogy mi okozhatja! Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Varga Éva válasza a fehér folt témában

Kedves Kérdező! Egy lényeges kérdésem lenne még a tünetekkel kapcsolatban: letörölhető-e a folt. Amennyiben igen, akkor nem kell leukoplákiától félnie. A házioorvosa gombás fertőzésre gyanakodott, szerintem is ez lehet a megoldás. Candida gomba okozhat hasonló elváltozást. Próbálja meg újra a bóraxos ecsetelést, néhány hétre próbálja kiiktatni a szénhirátokat a táplálkozásából, fogyasszon sok zöldséget és hústerméket. Fontos a megfelelő mennyiségű vízbevitel. Amennyiben nem észlel változást, újra keresse fel a szájsebészeti szakrendelést.

Kérdés: 2014. április 25., 23:33; Megválaszolva: 2014. május 06., 19:52
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogszabályozás műtét előtt?
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt