• Miért mozog elöl az első 3 fogam fent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Évekkel ezelőtt éreztem, hogy a jobb-és bal felső metszőfogaimnak és a tőlük (én részemről) jobb oldalon lévő első kisörlő fogamnak a gyökere megmozdult. Ritkán éreztem a mozgást. Anno, csak a kisörlő fogam mozdult meg, de rohamosan kevés idő alatt sorban, jobbról balra a két felső metszőfogam is mozog már. A kisörlőt "hátoldalát" tömték már be. Nem fájt, de a hidegre és a melegre még most is érzékeny. Anno, erősen, élesen bele nyílaló, hirtelen jövő fájdalom volt a hidegre és a melegre. Mára ez a fájdalom csökkent, de most már napi szinten érzem a mozgást, evésnél-és nem evésnél is egyaránt. A fogselymet hiába használom finoman, a jobb felső kisörlő fogamnál az íny, mindig vérzik és van, hogy csak úgy magától is. Például: nem beszélek, nem nevetek se semmi, de elkezdett csak úgy vérezni. Ez ritkán történik, de tavaly nyáron kezdődött (2013 június). Fogmosásnál is tapasztalom a fogmosások 98%-ban. Használok ELMEX-gélt heti 1x egyébként, a fogzománcom erősítésére. Évek óta használom, de volt hogy hagytam ki heteket... Kértem már időpontot a fogorvosomtól, de csak hetek múlva jutok be.... Egyébként szoktam járni évente ellenőrzésekre, de az elmúlt évem nagyon eseménydús volt, és 1 napot se szakítottam rá, ami az én hibám, de már bánom! Mi lehet a probléma? Vérző fogíny csak úgy magától is? Mozgó fogak? Hideg-meleg érzékenység? Nagyon félek, hogy elveszítem ezt a 3 fogamat 19 évesen! Köszönöm a mielőbbi választ!

        Dr. Varga Éva válasza a fogínysorvadás témában

        Kedves Kérdező! A gondos szájhigiene arra utal, hogy nem fogkő alapján kialakult ínygyulladás okozza a fogai mozgását. Sajnos, fiatalkorban is kialakulhat fogínysorvadás, amely nem jár gyulladásos tünetekkel, az íny egészségesnek látszik, fájdalommentes a folyamat. Mielőbb keresse fel fogorvosát, aki parodontológiai szakrendelésre küldheti. Sok esetben a fogak sínezésével, esetleg csontpótlással visszafordítható a folyamat. Ciszta, trauma is meglazíthatja a fogakat, a helyes diagnózist fogorvosa tudja felállítani.


        Kérdés: 2014. február 26., 16:05; Megválaszolva: 2014. március 16., 15:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.