Verorab injekcióval, veszettséggel kapcsolatos kérdés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A pincében pakolás közben a kezembe harapott egy patkány. Sajnos nem voltam tisztában a harapás veszélyességével, csak kb 3 hét múlva mentem orvoshoz. Azonnal kaptam Tetanusz-t és elkezték a Verorab szérummal a kezelést. A 0. nap 2 injekció, azután 3., 7., 14. nap 1 injekció. Három hét telt el, egy hét múlva fogom kapni a 28. napi adagot. Egy vérvizsgálat készült, az 1. napon. Ez alapján eldönthető, hogy fertőződtem-e? Vagy speciális vizsgálatok szükségesek? Ha igen, mik azok? Ide írom a véreredményben az eltéréseket, a többi tartományon belül van: Neutrophyl granulocita: 74, 2 % (ref. tartomány: 50 - 70) Lymphocyta: 19, 7 % (ref. tartomány: 25 - 40) Eosinophyl: 0, 8 % (ref. tartomány: 2, 0 - 6, 0) Neutrophyl gran. absz. szám: 6, 97 G/l (ref. tartomány: 3, 5 - 6, 0) A CRP tartományon belül: 0, 9 mg/l (ref. tartomány: 0, 0 - 10, 0) Az elmúlt 3 hétben gyakorlatilag folyamatos hőemelkedésem volt. Napközben 37, 4-37, 6 estére általában lemegy 36.8-37 -re. Folyamatos az általános gyengeség, enyhe hányinger, és elég rosszul alszom. 2-3 alkalommal előfordult erős nyak-tarkó fájás és nyelés közben zsibbadás érzés (néhány órán át tartott) Rendszeresen érzek erős nyugtalanságot és erős szívdobogást. MagneB6 elég jól csillapítja. Ezek lehetnek a Verorab mellékhatásai? Úgy sejtem, a tünetek egy része lelki eredetű is lehet, a bizonytalanság miatt. Sajnos a háziorvosom az injekciók beadásán kívül semmilyen vizsgálatra nem küldött. Vannak olyan vizsgálatok, amiket célszerű lenne elvégeztetni ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabó Attila

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rákóczi Éva válasza veszettség témában

Tisztelt Uram!

Embereknél az idegrendszer érintettsége átlag 18-60 nap után jelentkezik. Legtöbbször a 20-40. napon jelennek meg a központi idegrendszeri tünetek. A veszettségnek az embernél is három szakaszát különböztetjük meg:

A bevezető szakaszban lehangoltság vagy izgatottság, álmatlanság, rossz étvágy, mérsékelt láz nyugtalanítják a beteget; olykor csapongó jókedv és a sebhely zsibbadása, fájdalmassága is mutatkozik. Ez az állapot 2-8 napig tarthat, de hiányozhat is úgy, hogy azonnal az izgatottság szakaszának jelenségei lépnek előtérbe.

Izgatottsági (dühöngési) szakasz: a lélegzet gyakori elakadása, nyelési görcsök. Erősebb fény, hang vagy a beteg arcába fúvás fájdalmas lélegzési és nyelési görcsöket válthat ki. Később ezek önként is és mind sűrűbben jelentkeznek, megfulladással fenyegetve a beteget. Ugyanezen szakaszban gyakoriak az őrjöngési rohamok, ezek csillapodásával a tiszta öntudat visszatér. E szakasz 1-3 napig tart és vége felé a láz folyton magasabb, a beteg állapota egyre kétségbeejtőbb, remeg, sokat nyáladzik, köp.

Bénulási szakasz: 2-18 óráig tart, az izgatottság szűnik, a görcsök elmúlnak, a nyelés javul, de a gyengeség fokozódik, a tagok bénulnak, az eszmélet elvész és a halál beáll. Sokszor már a második szakaszban hal meg a beteg, fulladás következtében.

A veszettség elleni védekezés formája a védőoltás. Az ún. posztexpozíciós sorozatoltásban a veszett állat által megmart (feltehetően lappangási időszakban lévő fertőzött) személy részesül. A központi idegrendszeri tünetek kialakulása után sorozatoltással már nem kezelhető a betegség, a betegség kezelése tüneti kezelésre szorítkozik.

Kérdés: 2011. február 23., 18:30; Megválaszolva: 2011. március 01., 07:40
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Lehet poszt-COVID?
Nemi herpesz
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés
Sputnyik oltási reakció