COVID után

Tisztelt Válaszadó! Jó napot kívánok! Én 68 éves vagyok. Csak azért itt teszem fel a kérdésemet, mert tinédzserkorú unokáimat érinti a dolog. Akkor kezdem az elején. Nekem hat gyermekem van. A legidősebb és a legifjabb leányzó, a többiek fiúk. A másodszülött gyerekemékkel (fiú; 46) élünk egy fedél alatt, így segítve főleg a nejemet, aki sajnos több évtizeddel ezelőtt egy közlekedési baleset következményeként mozgáskorlátozott lett. A nejemnek való segítségnyújtással, nekem is segítenek persze. Szóval az egyik „középső” – 14 éves – fiúnál (unokámnál) 2020. október 14-én reggelre jelentkeztek az első tünetek, amik ekkor „még csak” szédülés és hányinger voltak. Estére már hőemelkedés, másnap reggelre láz és hányás. Harmadnap reggelre már egyfelől szaglás- és íz érzés elvesztése valamint étvágytalanság. Eközben második napja próbálták a körzeti gyermekorvost elérni, ami nagy nehezen október 16-án délelőtt sikerült is. Ő közölte, hogy vélhetően COVID-ról van szó és elindítja a folyamatot a tesztelés érdekében. A gyerek gyorstesztje 2020. október 18-án lett pozitív. Sajnos október 29-én este fürdés közben összeesett és eszméletét vesztette. Ezután kórházba került, ahol –a család legnagyobb döbbenetére – kisebb agyvérzést állapítottak meg nála, aminek következtében bő 1 hétig, november 7-ig, altatásban valamint lélegeztető gépen tartották. Sajnos a bal oldala részlegesen lebénult, amit viszont a december 11-i hazaengedésig visszatudtak állítani a betegséget és az agyvérzést megelőző szintre. Jencinél egészen január 2-ig semmi panasz nem volt. Azután egyik napról a másikra elkezdte fájlalni a jobb lábát. Nagyjából 1,5 héttel később már a balt is fájlalta. Egy jó két hét elteltével már fej-, derék- és hátfájdalomra is panaszkodni kezdett. Hiába voltak vele a fiamék traumatológusnál, ortopédnál, reumatológusnál, csináltak a gyereknél rtg-t, MR-t, CT-t is. Semmit nem mutattak ki a vizsgálatok. Mára odáig fajult a helyzet, hogy a jobb lábát szinte egyáltalán nem tudja erőltetni, olyan szintű fájdalmai vannak. A bal lábát is csak óvatosan. Hajolni – sőt már ülni, feküdni – sem igazán tud, mert a gerince annyira fáj. A kezeit még nagyjából tudja használni, így enni és inni még tud, bár már a nyelés is fáj neki egy kicsit. Mintegy 3,5-4 hónappal a fertőzés után mi okozhatja a gyereknél ezeket a tüneteket? Lehetnek-e ezek a jellegű tünetek összefüggésben a COVID-dal? Ha igen – ha nem – még kihez fordulhatnánk, hogy végre elmúljanak ezek a gyereknél? ui. Nagyon rossz látni, hogy ennyire szenved az unokám a fájdalmaktól. (2021.04.01) A megtisztelő válaszait előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza COVID-19 témában

Tisztelt Kérdező!

Ha megoldható, kérem küldje el a gyermek valamennyi dokumentumát, kezdve az őszi zárójelentéstől, a mostani képalkotókon át az ambuláns vizsgálatokkal bezárólag az [email protected] címre. Ezek birtokában megpróbálnánk segíteni.

Üdvözlettel:

dr. Pék Tamás

dr. Árki Ildikó

Kérdés: 2021. április 01., 07:18; Megválaszolva: 2021. április 05., 21:39
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Elég-e a koronavírus elleni...
Tényleg csak Covid, vagy valami...
COVID utáni izomfájdalom
Tisztelt Válaszadó! Az idősebbik keresztlányom (44) egyik fia (18) tavasz végén – nyár elején átesett a Covid-19 víruson, amely viszonylag...
Nyaki nyirokcsomók
Toxoplasma vizsgálati eredmények