CMV fertőzés hatása magzatra/csecsemőre

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Terhességem 21.hetében (tavaly június) egy TORCH teszt aktív CMV fertőzést igazolt. CMV IgG/CLIA (Liaison):112,0 U/ml pozitív, CMV IgM: 36,7 U/ml pozitív, IgG aviditás/ELFA (miniVIDAS): 0,893 magas. 2 hónappal később a szerológiai kép u.az volt: CMV IgG/CLIA (Liaison):110,0 U/ml poz., CMV IgM: 46,4 U/ml poz., IgG aviditás/ELFA (miniVIDAS): 0,916 magas. A kicsi betöltött 37.hétre született (okt. eleje) , rendellenesség nem látszott, születéskor agyi és hasi UH negatív volt, a baba CMV tesztjének eredménye: vizelet PCR negatív, Anti CMV IgG ELISA pozitív, Anti-CMV IgM negatív (értékek nem szerepelnek a leleten) . Szülés után tőlem is vettek vért újabb CMV tesztre: Anti CMV IgG ELISA pozitív, Anti CMV IgM ELISA pozitív – vagyis aktív fertőzést mutat, 4 hónappal az első teszt után is. Kérdésemre, hogy szoptathatok-e aktív CMV fertőzéssel, az volt a válasz, hogy igen. Kislányom most lesz 4 hónapos. A kezelőorvos és a háziorvos a születéskori vizsgálatok után lezártnak tekintik a témát. Ugyanakkor én nyugtalan vagyok azok alapján, amit CMV fertőzés kapcsán olvastam sok-sok helyen. Kérdéseim: A fentiek fényében lehet-e a kislányom CMV fertőzéssel érintett annak ellenére, hogy születéskor nem volt rendellenesség a vizsgálatokon? Valóban elfelejthetjük ezt a rémálmot és megnyugodhatunk, hogy ha eddig minden rendben volt, akkor már nem lesz semmi baj? Az ő pozitív IgG tesztje nem jelentheti azt, hogy magzati korban átment belé a vírus? Nem kellene rendszeres (extra) szűréseken részt venni? Ha igen, melyek lennének azok? Továbbá, normális az, hogy 4 hónap után is még mindig lezajló fertőzés látszott nálam? Kellene ezzel valamit kezdeni? (Az orvosokkal csak a pici kapcsán beszéltem, az én eredményemről nem) . Köszönöm szépen válaszát előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza témában

Tisztelt Kérdező!

Nyugodtan szoptathat, Önnél nem zajlik aktív CMV fertőzés, ahogy szinte biztos, hogy a terhessége alatt sem zajlott. Sajnos önmagában a terhességtől gyakran nem tankönyvszerűen működnek az ellenanyagok, ugyanakkor a már első alkalommal vizsgált vérben is magas aviditást találtak, ami nem a közelmúltban lezajlott fertőzésre utal, hanem feltehetőleg még a terhesség előtt esett át ezen a fertőzésen. Ahogy a második vérvétel is erre utal. A nem veleszületett CMV ép immunitásúakban egyébként nem egy súlyos betegség, ebből a szempontból már lényegtelen hogy az illető 2 naposan vagy 20 évesen kapja el. Gyermekénél kizárták a veleszületett betegséget a negatív PCR-rel és IgM-mel. A gyermekénél mérhető IgG anyai eredetű. Azt javaslom, hogy szoptasson és ne nézesse meg magánál többet a CMV ellenanyagszintjét, még akkor se, ha ismételten várandós lenne.

Tisztelettel:

Kérdés: 2021. január 26., 18:30; Megválaszolva: 2021. február 06., 20:11
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés
Sputnyik oltási reakció
Covid oltás
Tisztelt Doktor Úr! Március 7-én kaptam meg az első AstraZeneca oltást, mint krónikus beteg. Két héttel később pozitív lett a PCR tesztem, vagyis...
Astra zeneca oltás