Elkaphattam a HIV-et?

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! A HIV vírus terjedésével kapcsolatban keresem fel Önt. Az lenne a kérdésem, hogy csókolózással ebben az esetben mennyire terjed: a barátommal csókolóztunk, és a végén vettem észre, hogy a szám belsejében egy vérző seb van. Fogszabályzós vagyok, szóval valószínűleg az sértette fel, csak nem vettem rögtön észre. Ráadásul teljes biztos, hogy az ő száját is felsértette a fogszabályzóm, mert pár nappal később közölte velem. Tudom, hogy nyállal nem terjed, de vérrel igen. Ezért vannak most kétségeim. A barátom (aki egyébként Japánból származik) szűznek vallja magát, de nem tudom, hogy ez igaz-e. Mennyi az esélye így a fertőződésnek (ha mondjuk esetleg valahogy hordozó)? Egy nappal később erős fejfájás, majd másnap erős torokfájás jelentkezett, ami harmadik napja tart...lehetnek ezek a HIV esetleges korai tünetei? El kéne rángatnom HIV tesztre? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T. Zs.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Sarkadi Adrien válasza HIV témában

Kedves Kérdező!

A fontosabb kérdés az, milyen alapon merül fel Önben az, hogy barátja esetlegesen HIV fertőzött? És amennyiben felmerül, miért nem tisztázza előbb aggodalmát, mielőtt komolyabb kontaktusba kerülne vele? A HIV vírus vérrel és szexuális úton adható át, a fertőzés átadásához a fertőzött vérének nyílt sebbe, hámsérülésbe, tűszúrés útján a keringésbe kell kerülnie ahhoz, hogy megfertőzze a másik felet, illetve óvszerrel történő védekezés nélkül kell érintkezni a fertőzött fél testváladékaival. Amennyiben az Ön barátja fertőzött lenne, minimális esélye lehet a fertőzés átadásának a leírt módon, azonban az Ön tüneteinek HIV fertőzéses hátterét nem tartom valószínűnek. Természetesen a teszt szükségességét ilyen információk alapján nem tudhatom megítélni, ehhez tisztázzák egymás között a párja életmódjával kapcsolatos kérdéseket. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos

Kérdés: 2020. július 15., 07:54; Megválaszolva: 2020. augusztus 29., 22:00
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Lehet poszt-COVID?
Nemi herpesz
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés
Sputnyik oltási reakció