• Veszettséget elkaphatott-e így

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 6 éves kisfiam pár nappal ezelőtt megsimogatott egy idegen macskát (Budapest, XIV. kerület kertvárosi része). A macska szokványosan viselkedett, hagyta magát simogatni, kerítésen mászkált. Egyszer kisfiam méltatlankodni kezdett, mondta, hogy odakapott a kezéhez a cica. Kerestem, hogy hol lehet rajta karcolás, nem találtam, erre mondta, hogy a kabátujjára "adott pacsit" a cica. Azóta többször is nézegettem otthon a kezét, nincs-e rajta sérülés, egy nagyon apró, régebbinek tűnő seb volt, de fiam biztos volt benne, hogy annak eredete korábbi, és úgy emlékszik, hogy csak a kabátujjához nyúlt a cica, karmolást nem érzett. Rettenetesen izgulok azóta, mert tudom, hogy ha fennáll bármekkora kockázat, akkor most kellene tenni valamit védőoltás-ügyben. Elvileg karmolás nem történt, de ott motoszkál bennem a kisördög, hogy mi van, ha ez olyan apró volt, hogy nem vettük észre, se a fiam, se én...eltérő információkat olvastam az interneten a karmolással kapcsolatban, hogy lehet-e e fertőzés forrása. A fiam azt mondta, nem nyalta meg a kezét a cica (és én is úgy láttam, hogy ilyesmi nem történt). Az is elég nyugtalanító, hogy a veszettség vírusa egyes cikkek szerint akár évekig is lappanghat. Ön szerint a fiam esetében fennállhat a fertőződés kockázata? Köszönöm válaszát!

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a veszettség, nyál témában

        Tisztelt Kérdező! Elsősorban azt tartom fontosnak elmondani, hogy a veszettség vírusa a fertőzött állat harapásával, ritkábban karmolásával terjed, melynek során a roncsolt seb a fertőzött állat nyálával érintkezik. Amennyiben ilyen intenzív "kontaktus" nem történt, az esetben is igen kicsi volna a fertőzés esélye, ha az állat veszett lenne. Magyarországon azonban igen hosszú ideje, 2017 eleje óta nem jelentettek veszett állatot, tehát jelenleg hazánk a szigorú szakmai kritériumoknak megfelelve veszettségmentesnek tekinthető. Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos


        Kérdés: 2019. december 12., 13:17; Megválaszolva: 2019. december 18., 08:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: