• Mycoplasma Pneumoniae fertőzésből mikor gyógyulhat fel az ember?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím! 2019. június elején az autómban bekapcsolatam a klímát, amely nem volt kitisztítva, száraz köhögés kezdődött, majd 1 hét után 3 szemes summamedet kaptam, ami úgy tűnt segít, 2,5 hét enyhébb időszak követezett, majd újra visszaestem az erős, tapadós, minimális váladékkal járó köhögésbe, 1 hét után nehézlégzéssel mentem orvoshoz suppraxot és köptetőt kaptam, semmit nem javított. Aztán tüdőgondozóban július 17én mellkasröntgent csináltak, negítv lett, pollenallergia tesztet (ismert volt), szerológia, labor. Kaptam allergia gyógyszert, Foster pipat, nem semmit nem segített. A laboromban csak egy-két pici eltérés volt látható, pedig nagyon erősek voltak a tünetem, nem éreztem jól magam.A labor július 19én készült. WBC (fehérvérsejt) 11,66 G/l + (4,00 10,00), Neutrofil granulocyta 8,69 G/l + (2,00 7,00) Lymphocyta 12,4 % - (20,0 45,0) Monocyta 1,39 G/l + (0,00 0,80) Monocyta 11,90 % + (0,00 8,00) A tüneteim köhögés, kaparó, maró torok időnként sűrű nyák, csak a garat tájékon mozdódítható, száraz légút, minden légvételnél érzem, nehézlégség időnként, lázas nem voltam egyáltalán, semmikor, sem a fejem nem fájt, se végtagfájdalom, csak a légúti tünetek. A légzésfunkcióm jó volt FVC: 4.99L 116% FEV1: 3.61L 103%. Voltám másik tüdőgyógyásznál, ő gégészhez küldött 1 hetig szedtem Cronolocot 1x 40 mg, majd 2019.08.14-től szedek (voltam gasztroenterológián) kaptam venter epelekötőt 3x1, Esomeprasol Sandoz savlekötőt 2x1 40 mg, gaviscont este. Mostanra sok hét telt el, valamivel enyhébb a köhögés és időnként elmúlik a torokkaparás. El vagyok keseredve, hogy mikor fogok ebből meggyógyulni és mit tudnék még tenni, hogy jobb legyen? Amikor a szerológia készült nyakig benne voltam ebben a megbetegedésben ezért nem értem, mi az hogy lezajlott a leletben?! És most sem vagyok még gyógyult. Időnként gombócot is érzek a torkomban, illetve szárad a szám, de ezek már lehet pszichés tünetek. Szedek még 2000 mg c vitamint, ezüstkolloidot 1 evőkanállal és olivalevél kivonatot, és voltam 2x biorezonancián, bioptronlámpázom magam és igyekszem mindennap a napon lenni valamennyit a D vitamin miatt. Kedves doktornő kérem írja le a tapasztalatait, mennyi idő alatt lehet ebből kilábalni teljesen és ugye meg fogok gyógyulni teljesen? Nem dohányzom, 10 évig futottam 174 cm, 64 kg sportos testalkatú nő vagyok.

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a Mycoplasma fertőzés, köhögés témában

        Kedves Kérdező! Először is azt szeretném elmondani, hogy az egy darab szerológiai vizsgálat, amit itt látok, korántsem jelenti azt, hogy az az eredmény egyáltalán kapcsolatban van a jelenlegi tüneteivel. Az IgG Mycoplasma antitest bár erősen pozitív, önmagában azt is jelentheti, hogy a beteg 6 hónappal vagy 1 évvel azelőtt, vagy még korábban találkozott a kórokozóval, mielőtt a vért levették, és lehet, hogy teljesen tünetmentes volt a találkozás. Az egy pozitív IgG eredmény alapján azt mondhatjuk csak, hogy a beteg valaha biztosan találkozott a kórokozóval. A szerológiai leletek értékelése igen kényes kérdés, és sok téves diagnózis születik ilyen helyzetekből. Szabályosan az jelentené szinte biztosan az aktuálisan lezajlott fertőzést, ha IgM is kimutatható, vagy ha egy 3-6 hét múlva megismételt vérmintából összehasonlítják az IgG titereket, és a két érték között olyan jellegzetes eltérés van, ami az akut fertőzést megerősíti. Amennyiben azonban tényleg Mycoplasma indította el a tüneteket, a Sumamed antibiotikum ez ellen megfelelő választás volt, ennek a gyógyszernek a 3 nap után is elhúzódóan megvan még a hatása. A Suprax ugyan már hatástalan lenne az emlegetett kórokozóra, de a Sumamed után ez mindegy is. Amennyiben volt Mycoplasma, jelen helyzetben már valószínűleg nem a konkrét fertőzés, hanem annak a hörgőkre gyakorolt hatásaiból származó szövődmény az, ami még most is tart, ezeket pedig általában az Ön által említett szerekkel látják el, és néhány hét alatt rendeződnek, továbbá a tartós köhögés miatt merült fel a reflux is, amivel kapcsolatban Ön szintén ellátásban részesült. Innen nehéz tanácsot adni úgy, hogy a beteget nem vizsgáljuk, nem látjuk, mindenesetre ha nem javulnak a tünetek, vissza kell menni a tüdőgyógyászhoz, hogy tudjon segíteni az iránymódosításban. Nem tartom célravezetőnek a gyakori orvosváltást, hiszen amennyiben 1 kolléga követi, Ő látja a változást és azt, hogy mit léphet még előre, mit módosíthat, mi nem javul, és óvatosan bánnék a Mycoplasmához való ragasukodással, a fent leírtak miatt, vagy csak abban az esetben ragaszkodnék, ha a szerológiai vizsgálat meg van erősítve. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus


        Kérdés: 2019. augusztus 14., 10:19; Megválaszolva: 2019. augusztus 14., 12:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.