Permanens migrén aura?

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Az lenne a problémám, hogy születésem óta, ha becsukom a szemem, egy ideig negatív utóképet látok az éppen előtte nézett dolgokról, valamint ha egyszínű, fényes felületre nézek, gyorsan mozgó pontokat látok, és úgy érzem, mintha lüktetne. Sötétben pedig kásásan látok. Egészen mostanáig azt hittem, mindenki így lát, ezért nem zavartattam magam különösebben emiatt. Két éve, majd két héttel ezelőtt migrénes rohamom volt. Most pár napja kezdtem el jobban utánanézni a migrén okainak, tüneteinek. Ekkor találtam a Wikipédián egy írást az úgynevezett permanens auráról. Úgy érzem, az összes tünet, amit leírtak, illik rám. Azért kerestem rá erre, mert az előző rohamom előtt úgy éreztem, mintha beszűkült volna a látóterem. Két éve teljesen kivizsgáltak neurológián, azt mondták, a migrénemnek semmi szervi oka sincs. Mit kéne tennem? Lehet valami komolyabb betegségem is? A migrénen kívül egy betegségről sem tudok, hogy lenne. Rövidlátó vagyok, 1, 5-ös bal, illetve 2-es jobb szemen. Ezek a "látászavarok" eddig semmi különösebb kellemetlenséget nem okoztak, csak most elkezdtem aggódni.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza látászavar témában

Kedves Kérdező!

Születés kora óta érzékeli szemén keresztül a leírt sajátosságokat, de szerencsére a látószerve ép.Erős fényhatást követően csukott szemmel jelentkező negatív képek normálisan is előfordulnak. A sötétben jelentkező látásélesség probléma A vitamin hiánnyal összefügghet. A gyorsan mozgó pontokat és a lüktetést nem tudom értelmezni, de remélem, nem túl gyakran kell egyszínű, fényes felületeket nézegetnie.Szerencsés beteg, akinek csak kétévente van egy migrénes fejfájása.Valóban létezik migrén előtt aura, ami gyakran látásérzékeléssel kapcsolatos zavarként, például látótér beszűküléssel is jelentkezhet.Jómagam 40 éves neurológiai pályafutásom során permanens aurával nem találkoztam. Az aurának az a lényege, hogy a migrén előtt bevezeti a fejfájást, és rövid idő alatt elmúlik.Ha csak szemtünetek vannak, és nem követi fejfájás, úgynevezett szem migrénről beszélünk. Ez is jóindulatú betegség, többnyire stressz által váltódik ki.

A permanens aura kifejezés nagyon félreérthető és tudománytalan, szerintem ilyen betegség nem létezik.Ennek ellenére, hogy megnyugodjon, kérje neurológiai kontroll vizsgálatát, és szemész szakorvosi vizsgálatát is.

Minden jót kívánok. üdvözlettel. Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. április 08., 20:12; Megválaszolva: 2015. április 10., 16:21
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Furcsa érzések a fejben
Állandó fejfájás, mit tegyek?
MR lelet értelmezés
Fejfájás