• Véres széklet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Régebb óta gyomor problémáim vannak. Sokat ég a gyomrom (savam van), emellett az utóbbi időben nem volt jó a székletem, egyszer szorulásom volt, máskor meg hasmenés (erős hasi görcsökkel társulva). Elmentem az orvoshoz, aki tovább küldött vérvétel (vizelet, székletminta); hasi ultrahang. Mindennek az eredménye negatív lett, kivéve a székletemben találtak vért (amin meglepődtem, mert nem láttam rajta). Most kaptam gyomorsavra gyógyszert. Az lenne a kérdésem, hogy ez a vérzés mire utalhat? Gyomor vagy bélrendszeri problémára? Milyen betegségtől lehet ez? (nem fogytam semmit az utóbbi időben) Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Szigeti Nóra válasza a véres széklet témában

        Tisztelt Kérdező! A széklet ún. hemateszt vizsgálata éppen arra szolgál, hogy a szabad szemmel nem látható kis vérmennyiséget kimutassa a székletben. Két fajtája van, az egyszerűbb mindenféle vért kimutat (a táplálékkal bekerülő állati eredetűt is), a másik speciálisan emberi vért mutat ki. Amennyiben ez utóbbi vizsgálat történt, és az pozitív lett, mindenképpen endoszkópos vizsgálatok kellenek annak tisztázására, hogy mi ennek a forrása (számtalan elváltozás szóbajön: pl. gyulladás, fekély, polip, daganat stb.). Mivel gyomorpanaszai vannak, első a gyomortükrözés, és ha ez negatív, következhet a béltükrözés. Ha az egyszerűbb tesztet végezték el, akkor az megismétlendő ún. Weber diéta után, ami kihagyja az állati eredetű táplálékokat annak kiküszöbölésére, hogy esetleg állati eredetű vér adjon álpozitív eredményt. Tisztelettel


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 08., 16:23; Megválaszolva: 2011. március 09., 14:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés