Májbiopszia elkerülhető e?

Tisztelt Dr Plósz János! Egy kérdéssel fordulok Önhöz.2009.01.-ban egy általános kivizsgálással kerültem a háziorvoshoz, vérkép alapján magasnak találta a májfunkciókat ezért elküldött még egy vérképre és a következő adatok jelentkeztek: bilirubin össz.: 25, 8 GOT (ASAT):42 GPT (ALAT): 137 Gamma-GT: 143 Ezután elküldtek a gasztroenterológia osztályra, ultrahangra, megállapított diagnózis: K7600, annyit mondtak, hogy fogyjon le, kérdeztem hogyan mikor egy ideje próbálkozom és 5kg lement pár hónap múlva visszajött.Csak odavetette a doktornő, hogy sok könyv létezik a piacon fogyjon le. Ezek után egy fiatal doktornő az ismeretségi körből segített és lassan megindult a fogyás 8-10 kg lement kb 3hó alatt, ezt tartom is, sajnos a munkámból kifolyólag elég sokat ülök és elég sokat dolgozom reggeltől estig, szinte csak a hétvégék szabadok, mozgás szinte nulla. Mostanra az eredmények javultak ugyan GOT (ASAT):40 GPT (ALAT): 97 Gamma-GT: 98 de ennek ellenére elküldtek májbiopsziára, már meg is van a dátum 2010.június.23-a. Semmit nem tudok a májbiopsziáról, nem világosították fel és legkevésbé sem tájékoztatták semmiről sem. Szeretnék érdeklődni, hogy ilyen értékek mellett indokolt e a májbiopszia vagy esetleg a tovább betartott diéta és az odafigyelés meghozhatja e a javulást, májméregtelenítéssel homeopátiás úton, teával elérhető e javulás? Esetleg egy dietetikus által összeállított étrend, komolyabb fogyókura meghozná e a várt eredményeket, mennyire súlyosak ezek az eredmények? Remélem mielőbbi válaszát. Köszönöm előre is a segítségét. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Horváth Attila

Dr. Bodnár Edina válasza májbiopszia témában

Ismeretlen okú, tartós májenzim-emelkedés kivizsgálásá során szóba jön a májbiopszia elvégzése. A beavatkozásnak két típusa van: ultrahang vezérelt vagy un. "vak" biopszia. Előbbizt körülírt elváltozások esetén, utóbbit pedig diffúz, az egész májra kiterjedő eltéréseknél használjuk. A biopszia során helyi érzéstelenítést követően egy tűvel a májból egy szövethengert nyerünk. A beavatkozás "invazív", tehát szövődmények előfordulhatnak (10000: 1 esetben akár nagyon súlyos is: vérzés, hashártya-gyulladás, epecsorgás) . Mivel javulnak az értékei (és a kezdetiek sem voltak borzasztóan magasak) , kissé korainak tartom a biopszia inikációját. A diéta és a testsúlycsökkenés további folytatását javasolnám, szigorúan kerülnie kellene a májat megterhelő szereke (gyógyszerek, vegyszerek, alkohol) , és ezen változtatások mellett 2-3 havonta érdemes követni az enzimértékek változását (valamint vérvétel során tisztázni kellene, hogy nincs-e májat érintő vírusfertőzése, vagy autoimmun betegsége) .

Kérdés: 2010. június 11., 10:56; Megválaszolva: 2010. június 11., 10:56
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Veszélyes a májbiopszia?
Szeretném megtudni, hogy mennyire veszélyes a májbiopszia. Feleségemnél a hasi ct., majd a hasi UH. kimutatott eltérés miatt májbiopsziát javasolnak....
Májprobléma
Májbiopszát végeztek nálam, emelkedett májenzim értékeim miatt. Az eredmény: nincs kóros elváltozás, autoimmun betegség, nem igazolódott, toxikus...
Májbiopszia
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Férjem teljes has és medence CT vizsgálati eredménye: Epehólyag nem differenciálható. Epeút tágulat nincs. A máj 5....
Étrendkiegészítő szedése
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék hogy az alább leírt étrend kiegészítőt (fehérje) ehetem-e? Napi egy adagot? Epe elfolyási problémám...
Bélflóra állapota és neurológiai...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy december elején átestem egy vírusos hasmenésen utána december 20-án pedig covid fertőzésen...