ESG-vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr/Nő !

Orvos által végzett esg-vizsgálaton voltam, ahol a következő diagnózist kaptam:

metabólikus alkalózis, respirációs acidozis

Az orvos szerint ph értékem eltolódott lugos irányba, ezért fogyasszak minél kevesebb, vagy semmiféle gluténtartalmu ételt.

Kérdésem a következő: , mennyire kell komolyan venni ez a fajta étkezést, hiszen ez egy komoly életmódváltoztatással jár együtt. Mi történik, ha továbbra is ugy étkezem, ahogy eddig. Eddig is normálisan étkeztem, csak az édesség evését vittem túlzásba.

A másik kérdésem az lenne, hogy a test ph értéke, jelen esetben lugosság, nem zárja ki a gyomor savasságát. Állandó., de csak napközbeni övszerú tompa nyomást érzek a bordaiv alatt, mindkét oldalon. Éjszaka nem érzem, és nem függ össze étkezéssel.

Válaszát megköszönve

Üdvözlettel.

Dr. Plósz János válasza gluténmentes diéta témában

Kedves Magdi! Az ESG vizsgálat jelenleg nem része a klasszikus nyugati orvoslásnak. így a leletet értékelni nem tisztem, és a hozzáadott véleményt sem értékelhetem. Gluténmentes diétát csak igazolt lisztérzékenységben javaslunk a páciensnek, hiszen tényleg komoly életmódbeli korlátozásokkal jár. A gyomorban a pH fiziológiásan erősen savas, ez szükséges a húsfélék előemésztéséhez és a bejutó fertőző ágensek elpusztításához. Felhasi panaszait okozhatja savtúltengés talaján kialakult gyomorhurut, de akár epés probléma is. Javaslom, egyen gyakran, nyugodtan  egyszerre keveset, kerülje a fűszeres, forró ételeket. Ha panaszai nem szűnnek, keresse fel az illetékes gastroenterológiai szakrendelést.  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 26.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Epeúti pangás, epehólyag motilitás
Kedves Doktor Úr! Szeretnék segítséget kérni egy lelet értelmezésébe illetve, hogy maga szerint van-e további teendő ezzel kapcsolatosan Nemrég volt egy HIDA...
Egyiptomi megbetegedés.
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?