Hepatopathia - De mi a kiváltó ok?

Tisztelt Dr. Úr/Nő! Már majdnem 1 éve próbál pontos diagnózist felállítani az orvosom több-kevés sikerel. 2 éves korom óta lisztérzékenységgel kezelnek. Egyik vérvétel alkalmával észleltek nálam emelkedett májfunkciót. A GOT, GPT értékek 200 U/l fölé nem mentek, a GGT érték a felső határt nem lépte túl. Minden szükséges vérvizsgálatot megcsináltak, de akkor sem tudtak konkrétumokat mondani. Decemberben májbiopszián túlestem. Így biztosabban álaltották, hogy Hepatitis A, B, C, toxoplasma, parvovirus, herpes infectió kimutatása negatív. Viszont lezajlott CMV, EBV (IgG pozitív) infectió kimutatást nyert. A multban voltak kisebb diétahibáim, az új, megbízhatóbb mérések bevezetése után. Egyik alkalommal is volt, párhuzamosan az emelkedett májfunkcióval. Aztán normlizálódott, viszont a májfunckió eltérés továbbra is fenállt. Tavasszal már csökkenő tendenciát mutatott de még nem mondható normál értéknek. Más értékek pedig megnövekedtek (epesav háromszorosa a megengedettnek, Immunglobulin G: 1980 mg%.) Most PSC és Autoimmun hepatitis irányában még kutatnak. MRCP -re küldtek illetve majd az eredményétől függően valamilyen gyógyszeres kezelés is ajánlott (Ursofalk, steroid.) 3-4 éve szenvedek 2-3 havonta ismétlődő mandulagyulladásoktól. Gyakoriak a tüszősek is. Ezért gyakran kell erős antibiotikumokat is szednem. Kezdetben még attól tartottak, ez lehet a probléma. Alkoholt sosem fogyasztottam... A coeliakia-t is kiváltó tényezőként kezdték kezelni. Lassan már jómagam sem tudom követni. Patológust mégegyszer megkérték, hogy szövettanilag újra vizsgálják meg a kivett mintát, mindhiába. Tekintettel koromra (18 év) már felnőtt gondozásba kell kerüljek. Talán Debrecenbe, s ott lehet megint előlről kezdődik... Nem félek attól ami kiderülne, csak derüljön már ki, mert nem szeretem a bizonytalanságot. Szeretném megkérdezni, a véleményét ezekről s hogy Ön mit gondol, mi lehet a kiváltó ok. Vagy más, ezektől eltérő dolgok is okozhatják? Esetleg találkozott már hasonló esetekkel? Üdvözlettel: A. Anikó

Dr. Plósz János válasza hepatopátia témában

Kedves Anikó!

A lisztérzékenység okozhat májenzim-eltérést, de a diéta megtartása mellett ennek rendeződnie kell. Ha Önnek ettől függetlenül emelkedett értékei vannak, tényleg egyéb okot kell keresni. Az autoimmun májgyulladás jellegzetes szövettani képpel és autoantitest profillal jár, ez utóbbi PSC esetén is kórjelző lehet, gyanúját az MRCP-kép igazolhatja.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. június 15., 10:16; Megválaszolva: 2009. június 15., 10:16
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Sárga nyálka széklet, érdemes...
Tisztelt doktorúr Nyálkás széklet miatt idén eddig volt teljes laborom (tökéletes, vérszegénységre, gyulladásra utaló jel nincs) , széklet vér...
Mit takar nagymamám Hasi ct és...
Tisztelt Weborvos! Tisztelt Dr.nő/Dr.úr! Szeretném megtudni, mit takar a 64 éves nagymamám Hasi CT lelete, illetve mellkas röntgene. Először is...
Köldöktől jobbra fájdalom
Focal nodular hyperplasia?
Tisztelt Doktor Ur! Kb. 3 eve ultrahang vizsgalat soran talaltak a majamban egy elvaltozast/gocot amit hmangiomanak lattak, ezt tovabbi vizsgalatok...
Véres széklet 3-ból 1 teszt pozitív
Tisztelt Doktor Úr! Székletvér vizsgálatom laboreredményét ma kaptam meg,amiben a 3 (egymás utáni) mintából 1 pozitivitást mutatott. Kérdésem...