Bélfájdalom?

Kedves Doktor Úr!

Kb. egy hónapja kezdett el fájni a hasam (a köldökkel egy vonalban) bal oldalon. Ezek tompa fájások, amelyek nem voltak erősek. Néha ugyanezen magasságban de a csípő felé sugárzódik ki. (A tünet megjelenése előtt böjtöt tartottam, tehát húsmentesen éltem 3 hétig.) Aggódom, és remélem nincs mögötte bélprobléma. Egy éve voltam teljes vastagbéltükrözésen, a végbél gyulladása, illetve a belső aranyér miatt. A  colonoscopia során eljutott a teljes zsakaszig, a vakbélig, eredménye épp nyálkahártya és semmi kóros elváltozás. A vérvétel eredménye jó, eltekintve a szérum vastól, ami 29 egység. Komplett Hasi UH is volt kb. 3 hónapja, amely szintén negatív volt. A székletem igazán nem változott, csupán annyiban, hogy eddig két naponta volt, jelenleg pedig naponta. Vért eddig nem láttam a székletben (készítettem gyorstesztet is, ami negatív volt) , a széklet szine ellenben gyakran változó. Előfordul, hogy egészen világosbarna, és nagyon ritkán nyálka is előfordult. Nincs hasmenésem sem, és székrekedésem sem. Nem értem, mitől van ez az állandó enyhe bal oldali fájdalom? Összefüggésben lehet-e ez a böjtkúrával? Egy erősebb konditermes eddzés is produkálhat ilyen jellegű problémát? Szükség van most is colonoscopiára?

Megértését és válaszát előre is köszönöm!

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza bélműködés témában

Tisztelt Kérdező!

Az egy éves negatív colonoscopos lelet azt jelenti, hogy rosszindulatú bélfolyamat kizárható (5 éven belül) , emiatt ne aggódjon. Az edzés a hasizmok húzódásával járhat, mely okozhat hosszabban fennálló hasi fájdalmat. A napi székürítés mellett is előfordulhat székletpangás a szigmabélben, mely szintén okozhat hasonló panaszokat. Javaslom, tartson pár napos nem túl szigorú diétát, használjon enyhe hashajtókat, mozogjon rendszeresen. Probiotikumok kúraszerű használata szintén segíthet a bél egészségének megörzésében.

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. május 01., 15:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 10:09
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mitől lehet véres a székletem?...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Jelenleg külföldön tartózkodom, és nincs lehetőségem hazamenni kórházi diagnosztikáért, így Önöktől szeretnék...
Túlzott hasi kutymorgás
DAO enzim túl alacsony
Felhasi fájdalom
Proctitis Ulcerosa, végbélrák