• Bélszűkület miatti hegesedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő!

        Egy rokonomat látogattam meg ma, ezért kérném tanácsát, esetlegesen életvezetési irányadását.Csak azt tudom leírni, amit tőle hallok, remélem elég lesz.

        A férfi 50 éven felüli, gyomorfekélyes, refluxos, valamint olyan szinten be vannak szükülve a bélrendszere-egy régi műtét miatti hegesedés miatt-, hogy szinte semmi nem halad át rajta akadály nélkül. Még a folyadék is több időt tölt a gyomorban, mint kéne./Ezt a gyógyvizek, ásványvizek marásából érzi.Ezekkel a betegségekkel kezelik vagy 10 éve, az egyik gyógyszer mellékhatásaként köszvényes is lett./Polipokat műtöttek le idén a vastagbeléről, melynek negatív a szövettani eredménye.Gyakorlatilag eddig semmilyen kezelés nem javított az állapotán-folyamatosak a gyógyszerváltogatások is-, az elégtelen táplálkozás miatt már nagy a súlycsökkenése is. Egy régi orvosi intelem miatt nem vállalkozik a stóma-műtétre, mert azt csak a legvégső esetre ajánlotta akkor az akkori orvosa.Nagy a félelme emiatt a fertőzésektől, rák kialakulásától.

        Sok mindent kipróbált a gyógyszerek mellé-gyógyteák, bogyók, magvak, hashajtók, eredménytelenül. Most a senna teát használja, hashajtónak.

        Sajnos most volt a leszázalékolás miatti felülvizsgálaton, ahol nyíltan elutasították a kecskeméti /volt/ katonakórházban 10 év alatt keletkezett leleteit, azzal az indokkal, hogy azt bárki megveheti! Ezért kicsit érthető, hogy elkeseredett, és nem igazán bízik sem az orvosokban, sem a gyógyulásában.

        Szeretnék tanácsot kérni, hogy hova, kihez forduljon, mit csináljon, hogyan étkezzen. Mert maga a táplálék kiválasztása sem egyszerű, az elégelen emésztés miatt, most meg a köszvény miatt.

        Mivel az elmondása alapján én úgy ítélem meg, hogy az életvezetése így nem jó, ezért kérném a tanácsát!

        Üdvözlettel Hegedűsné Gabi

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a bélszűkület témában

        Tisztelt Kérdező!

        A betegség pontos ismerete nélkül nehéz egzakt tanácsot adni. Leírásából nem derül ki számomra, hogy a bélrendszer mely területén van szűkület. Ha a gyomor-nyombél átmenetben, akkor az műtéttel megoldható, anélkül hogy stóma képzése szóba jönne. Ha vékony- vagy vastagbélszakaszon van szűkület és ez nem rosszindulatú illetve nincs súlyos hashártya-gyulladás, szintén sebészileg kezelhető, ismételten hangsúlyozva  a stóma elkerülhetőségét. Tehát mindenképp tisztázni szükséges, hogy ez a szűkület hol helyezkedik el, milyen mértékű, ennek ismeretében lehet a további lépéseket tervezni (erre alkalmas vizsgálat a gyomor és vastagbéltükrözés, illetve a vékonybél röntgenes-kontrasztanyagos vizsgálata). Addig is a tápláltsági állapot javítható a megfelelően kiválasztott (purinszegény) folyékony gyógytápszerek segítségével. 

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2009-04-06 22:27:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 11:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: