Emelekedett Kalcium szint oka?

Kedves Doktor Úr! Csatoltam a vérképemet. Köszönöm szépen ha megnézi. Ilyen, kisebb szintű kalcium szint emelkedésnél kell aggódnom? Rosszakat olvastam erről, plusz van olyan autoimmun betegségem (Sjögren), amihez az átlag populációnál gyakrabban társulhat Myeloma. A vizeletemben, amit itthon random nézegetek 11 komponensű csíkkal, hol magas, hol normális a kalcium. Mondjuk amúgy előfordult már életemben többször kalcium-oxalát kő, de eddig a vérben sosem volt magas a kalciumszint. A D-vitamint a laboreredmények megkapásakor önhatalmúlag letettem, addig az immunológus tanácsára szedtem brutál, mennyiségben, napi 3200 Ne volt éveken át. Már rendesen fel van töltődve a D-vitamin raktáram, gondoltam leállok, hátha az tolta fel a Kalciumot. Nézettem ugyanebből a vérképből utólag PTH-t, az teljesen normális. Nem eszem magas Kalcium tartalmú ételeket, nem eszem semmilyen vitamint, amiben kalcium lenne. Sokat mozgok, egészségesen étkezem. Ezelőtti laborban a Magnézium szint kicsi volt ezért pár hónapja napi egy MagneB6-ot eszem, meg egy liposzómás C-vitamint és Omega3-at, plusz a gyógyszereimet. Lehet ártatlan oka az emelkedésnek?, Mennyi idő múlva érdemes újra ellenőrizni? Nagyon köszönöm a válaszát előre is.

Dr. Plósz János válasza Magasabb Ca-szint témában

A Ca-szint emelkedés nem vészes, főleg úgy, hogy D-vitamin szedés mellett volt vizsgálva. Emellett a magasabb összfehérje érték is befolyásoló tényező lehet (igazán az ionizált Ca-szint számít, ami szinte biztosan normál értéket mutatna, valószínűleg a magasabb fehérjéhez kötött Ca okozza az emelkedést). A D-vitamin elhagyását követően pár nappal már érdemes lehet újra vizsgálni (esetleg ionizált Ca-szintet is nézni).

Megválaszolva: 2023. augusztus 28.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Gyomor-és nyombél vérzés után lehet-e...
Tisztelt Doktor Úr! Három éve Flector granulátumtól véres széklet lett-nem intenzív-és gyomorvérzést diagnoztizáltak. Utána néhányszor Advil, Algoflex és...
Epekő kezelése epehólyag tisztítás?
Tisztelt Doktor Úr! Ultrahang során 1 db epekövet találtak az epehólyagomban, mely 9x12 mm méretű, mivel a röntgen is kimutatta, valószínűleg nem csak a...
Cöliákia eredmény?
Tisztelt Doktor úr! 2023-ban visszatérő fertőzések -torokgyulladás- sokszor előjöttek, antibiotikummal kezelték, majd reflux gyanú merült fel, hogy az...
Has problema
Tisztelt Doktor Úr! Koszomom a vallaszat, en kerdeztem a hasnyal mirigy ugyeben. Ha azzal lenne problemam akkor milyen tuneteim lennenek?
Emésztőrendszeri panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Pár napja kérdeztem Öntől szájüregi égő érzéssel kapcsolatban. Válaszát nagyon köszönöm, sokat segített, így más irányba tudok fordulni a...
Xanax ront-e a refluxon?
Kedves Doktorúr! Köszönöm április 22-i válaszát a komplett gasztrenterológiai kivizsgálásom (gasztroszkópia, colonoszk. kapszulás endoszkópia) leleteinek...