Rendszeres reggeli hasmenés

Tisztelt Doktor Úr, Már nagyon régóta problémám van az 'emésztésemmel'. Több, mint 3 éve minden reggel, étkezés után hasmenésem van. Néha pedig más étkezések után is. Az ételintolerancia vizsgálat kimutatta a tojásra és tejre való érzékenységet ezeket elhagytam az étrendemből, de a panaszok nem tűntek el teljesen. A H2 kilégzéses tesztek eredménye alapján a laktózintollerancia nem megállapítható a laktulóz viszont pozitív lett. Ezért elmentem egy gasztroenterológushoz konzultációra aki viszont azt mondta, hogy ez teljesen természetes semmi problémám nincs. A hátamon jellemzőek a kiütések, ami bőrgyógyász szerint összefüggésben lehet az emésztéssel a gasztroenterológus szerint ugyanakkor nincs köze hozzá. Érdekelne ön, hogyan látja ezt a kérdést. Szükség lehet további vizsgálatokra vagy ez teljesen természetes?

Dr. Plósz János válasza SIBO-IBS témában

Kedves Kérdező! Ha a H2 kilégzési teszt laktulózzal pozitív lett, akkor az vékonybél bakterialis kontaminációra (SIBO) utal. Ez okozhat hasmenést és akár bőrtüneteket is, a kezelés antibiotikum kúrából áll. A panaszt azért okozhatja irritabilis bél szindróma is (típusosan ez is járhat étkezést követő hasmenéssel, sürgető székelési ingerrel). Ez esetben a gyakori, nyugodt, kis étkezések, a forró-fűszeres ételek kerülése, bélmotilitást lassító szerek használata segíthet (Meteospasmyl, Duspatalin).

Megválaszolva: 2023. június 30.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?
Puffadástól szédülés, ritmuszavar
Gyomorpanaszok antibiotikum kúra után
Tisztelt Doktor Úr! 42 éves vagyok. Panaszaim augusztusban kezdődtek egy indokolatlan egy hetes fromilid antibiotikumos kezelés után. Előtte a gyomrom...
Post Covid / Epe, hasnyálmirigy...
41 éves férfi vagyok,86 kg,183 cm. Kb. másfél hónapja kezdődött, hetekig tartó, erős, száraz köhögésre háziorvosom akti duo-t írt fel. Feltételezhetően COVID...