Lipáz szint emelkedés, hasi problémák

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves nő vagyok. Kicsit több, mint két hete kezdődőtt, hogy étkezés után nehéz lett a gyomrom, hamar eltelítődtem, és fájt a gyomrom környékén. Ezen kívül többször érzem a hátamban is szúrkálásokat, illetve a bal és jobb bordaívem alatt. Epehólyagom nincsen 3,5 éve, azóta problémám sem volt vele, mióta kivették. Gasztroenterológusnál jártam ezen a héten, aki gyomortükrözést,labort és hasi ultrahangot írt ki, ebből a labor pénteken megvolt. Ebben a Lipáz szintem 69 (ref: 60-ig) , CRP: 6,7 (ref: 5,0-ig) és neutrofil: 49,2% (ref: 50-70) . A többi értékem, köztük az amiláz is jó (70) . Hasi ultrahangom utoljára 2021.06.hóban negatív eredménnyel volt. Kérdésem: Minden évben csináltatok 1-2 labort, és korábban minden alkalommal 20U/L alatt volt a Lipáz szintem. Azért tudom, mert visszanéztem a korábbi leleteket. Jelent-e valamit az, hogy valakinek egy adott érték közel hasonló minden vérvételen, és egyszer csak a többszöröse lesz? Ez lehet normális is? Esetemben kicsi az eltérés a ref.maximumhoz nézve, de ha azt nézem, hogy eddig mindig a töredéke volt a mostani értéknek, nagyon megijedek... Másfél éve ha negatív volt a hasi Uh, ennyi idő alatt alakulhatott ki rosszindulatú folyamat a hasnyálmirigyben? Étvágyam van, de mintha 2 kilót fogytam volna ezen a héten... Másra is utalhat az emelkedett Lipáz szint, vagy mindenképpen a hasnyálmirigyhez köthető? Panaszaim mostanra mérséklődtek, de a szúrkálások és hátpanaszok még időnként előjönnek. Magán úton megyek hasi ultrahangra, de az még 1 bő hét. Érdemes lenne valamilyen probiotikumot, vagy egyéb étrendkiegészítőt vennem és ha igen, mit? Iberogastom van itthon, illetve Normaflore és Jutavit probiotikum. Köszönöm a válaszát.

Dr. Plósz János válasza emelkedett lipáz témában

A minimálisan emelkedett lipáz-érték miatt nem kell aggódnia. A panaszok alapján gyomor-bélhurutja zajlott, érdemes lehet pár hétig savcssökkentőt használni (pl. Quamatel 2x20mg) illetve az Iberogast is megpróbálható. A lipáz emelkedését a gyomor-bélhurut magyarázza. A Saxenda is csökkenti az étvágyat (sőt, viszonylag gyakran van gyomor-bélrendszeri mellékhatása), a fogyás mögött részben ez is állhat.

Kérdés: 2022. november 20., 08:33; Megválaszolva: 2022. november 20., 13:07
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vérkép- magas lipáz
Lenne szíves a csatolt vérképen lévő negatív eredményeket kiértékeli? Különös képpen a magas Lipaz ami aggaszt. Voltam kilegzeses laktuloz...
Étrendkiegészítő szedése
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék hogy az alább leírt étrend kiegészítőt (fehérje) ehetem-e? Napi egy adagot? Epe elfolyási problémám...
Bélflóra állapota és neurológiai...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy december elején átestem egy vírusos hasmenésen utána december 20-án pedig covid fertőzésen...
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm Most vettem észre furdéskor hogy a hasam baloldala felvan duzzadva az alsó részén. Ha le hajlok fáj a hátam baloldalt. Ilyet még nem...
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm Hasi ultrahangon voltam magán úton hogy biztos jó is legyen. Mindent rendben találtak annyit írtak fel hogy sok gáz van a belekben....