Kissé magas amiláz érték

Tisztelt Doktor Úr! A „szokásos” prosztata kontrollnál a vérképemben az amiláz értéke 135 (labor referencia 28-100) és a foszfát 0,70 (referencia 0,81-1,45) volt eltérő. A többi érték, köztük a vérsejtsüllyedés és a CRP is bőven a normál értéken belül volt. Az urológus orvossal beszélve adott beutalót egy kontrollra, amilázra és lipázra. Ekkor az eremény az amiláz tekintetében 114 volt, a lipáz benne volt a normál tartományban (48, a labor határérték 60) . Hasi ultrahang is készült, ebben a hasnyálmirigyre „eltérés nélkül” volt az eredmény. Hasi panaszom annyi, hogy esetenként hajlamos vagyok a felfúvódásra, ehhez annyit tennék hozzá, hogy 8 éve kivették az epehólyagomat epekövesség miatt. Jelenleg nem tudok a háziorvosommal konzultálni, ezért kérdezem a tisztelt Doktor Urat, hogy mit jelent, milyen jelentősége van a kissé emelkedett amiláz leletnek? Köszönettel: Füzesi László

Dr. Plósz János válasza amiláz-érték témában

Az izolált amiláz-emelkedés teljesen jelentőség nélküli (ha a lipáz normális, akkor valószínűleg nem is hasnyálmirigy eredetű). Magasabb amiláz-értéket okozhat a nyálmirigyek gyulladása, elzáródása, de akár egy ártelmatlan veleszületett eltérés (macroamylaseamia) is.

Kérdés: 2022. június 28., 01:19; Megválaszolva: 2022. június 28., 07:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Sárga nyálka széklet, érdemes...
Tisztelt doktorúr Nyálkás széklet miatt idén eddig volt teljes laborom (tökéletes, vérszegénységre, gyulladásra utaló jel nincs) , széklet vér...
Mit takar nagymamám Hasi ct és...
Tisztelt Weborvos! Tisztelt Dr.nő/Dr.úr! Szeretném megtudni, mit takar a 64 éves nagymamám Hasi CT lelete, illetve mellkas röntgene. Először is...
Köldöktől jobbra fájdalom
Focal nodular hyperplasia?
Tisztelt Doktor Ur! Kb. 3 eve ultrahang vizsgalat soran talaltak a majamban egy elvaltozast/gocot amit hmangiomanak lattak, ezt tovabbi vizsgalatok...
Véres széklet 3-ból 1 teszt pozitív
Tisztelt Doktor Úr! Székletvér vizsgálatom laboreredményét ma kaptam meg,amiben a 3 (egymás utáni) mintából 1 pozitivitást mutatott. Kérdésem...