“Enyhe krónikus bélgyulladás”

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy éve egy erős hasmenéses, rosszullétekkel teli időszak miatt indult a kivizsgálásom. Akkor epekövet találtak és gyulladásban is volt a hólyag. El is lett távolítva októberben. Az emésztésem utána se rendeződött, maradt a reggeli hasmenés ami általában két részletben történik; az első alkalommal van, hogy teljesen normális textúra jellemzi és rá 1/2-1 órára megint mennem kell és ilyenkor nyálkás, híg széklet ürül (néha sárgás, de nem mindig). Utána már nyugodtan telik a nap, de sok mindenben lekorlátoz így is. Belgyógyász ajánlotta, hogy csináljunk vastagbél tükrözést. Ennek az eredmény negatív lett, semmit nem találtak, ennek örültem is meg nem is. Szövetmintát vettek két helyről is, a szövettan eredményét csatolom. A Doktornő az eredmény után annyit közölt, hogy enyhe krónikus gyulladásom van, de ez nekem nem sokat jelent. IBS-t említettek többször is a vizsgálat előtt, de fájdalmaim pl nem nagyon vannak. Enni a műtét óta lassan már bármit tudok, max a reggeli székletem változik kicsit, de ez se mindig van így. Az enyhe krónikus gyulladás mit jelenthet? Érdemes lenne esetleg újra széklettenyésztést kérnem? Félek, hogy egy esetleges fertőzés vagy hasonló nem lett akkor kezelve és még mindig ez mellett megy el mindenki. Korábbi tenyésztés negatív lett a főbb dolgokra. (2-3 dologra vizsgálták) Vérkép is rendben volt. Nem tudom merre induljak, illetve, hogy, mennyire kell félnem egy lassan egy éve fennálló “enyhe krónikus gyulladástól”, ami a hasmenésen kívűl nem okoz mást. (kis puffadás estére és hangosabb bélmozgások, de ennyi) Illetve az epével milyen kapcsolatban állhat ez a dolog? Probiotikum kúra nem használt egyszer se. Köszönöm előre is!

Dr. Plósz János válasza szövettan témában

A szövettanban leírt enyhe krónikus gyulladás tulajdonképpen élettani lelet, a bélfalban jelentős számú fehérvérsejt van, mely biztosítja a szervezet védettségét a szájon át bekerülő kórokozókkal szemben. A panaszt okozhatja az epehólyag-műtét utáni állapot. A hólyag eltávolításával az epetárolás képessége szűnik meg, most jelenleg folyamatosan jut be az epe a vékonybélbe, mely étel hiányában irritálhatja a bélfalat. Emiatt megpróbálható epesavkötő gyanta használata (Cholestyramine). E mellett irritabilitás is járhat hasonló tünetekkel, Gastropan capsula vagy Duspatalin tabl. javíthat az állapoton.

Megválaszolva: 2022. április 09.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Szövettan konizáció!
Kedves Doktor Úr! Köszönöm válaszát! Hpv tipizálast nem csináltak! Mindenképpen felkeresek egy másik orvost?
Szövettan, konizáció!
Kedves Doktor Úr! Július 25-én volt konizacióm! Megkaptam a szövettan eredményét, az orvosom azt mondta, hogy nincs további teendő, 3 hónap múlva...
Gyomortükrözés szövettani eredmény
Tisztelt Doktor Úr! Gyomor panaszok miatt történő endoscopia leletem eredményét mellékelném: A, mintában antrum területi nyálkahártya részleteket vizsgáltunk....
Nyombélfekély Helicobacter
Tisztelt Doktor Úr! Férjem szövettani leletéről szeretném kérdezni, amit a gyomrából vettek. Nyombél fekélyt állapított meg az orvos. Illetve helicobacter...
Érdeklődés
Tisztelt Doktor Úr! Colonoskópiás vizsgálaton voltam és ezt a szövettani eredményt kaptam. Szeretném kérdezni és értelmezni, hogy mit jelent? Üdvözlettel.
Colitis Chronica aspecifica minoris...
Tisztelt Dr. Plósz János! Szövettani vizsgálatom eredménye: , Mintavétel helye: I.term.ileum II.coecum-c.asc. III.c.trans IV.sigmaV.rectum VI.rectum polyp...