Gyomorpanaszok

Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt években többször szedtem a refluxomra savcsökkentőt (Controloc, Esomeprazol) . A hasi panaszaim (puffadás, hasi fájdalom) az utóbbi hónapokban visszatértek , így az elmúlt 3 hónapban újra 2X40mg Esomeprazolt szedek, illetve probiotikumot szedtem. A panaszaim szinte teljesen elmúltak és a PPI csökkentésén gondolkodtam, de az utóbbi 1 hétben újfent visszatértek. A székletem az utóbbi időben világos barnás, talán enyhén zöldes illetve a fogyasztott zöldségek (pritamin paprika, brokkoli,sárgarépa és magvak) szemmel láthatóak. Csináltattam egy nagylabort amin minden rendben volt és jövőhéten egy széklet calprotectin vizgsálatot is elvégeztetek. Tavaly márciusban voltam hasi UH-n és gyomortükrözésen is ahol a refluxom igazolódott be újfent. Javasolt-e újra elvégeznem ezeket a vizsgálatokat? Okozhatja-e panaszaimat a túlzott PPI szedése? Ön szerint maradjak a jelenlegi dózisnál (2X40mg) vagy csökkentsem-e esetleg? Milyen terápiát javasolna számomra? Probiotikumot esetleg? Ha igen melyiket ajánlja? Köszönöm a válaszát.

Dr. Plósz János válasza haspuffadás témában

A gyomortükrözést nincs értelme ismételni, a hasi ultrahangtól sem várnék információt. A PPI szedés megváltoztatja a bélflórát, a széklet-változás illetve a szemmel látható átelmaradék ennek illetve felhyorsult vastagbél-tranzitnak tudható be. Érdemes megpróbálni a 2x40mf csökkentését (2x20 majd 1x20mg-ra), probiotikumot használni tartósabban (VSL#3, LL1500), illetve panaszvezérelten Duspatalin vagy Meteospasmyl tabl. szedése segíthet.

Kérdés: 2022. január 29., 13:40; Megválaszolva: 2022. január 29., 18:15

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Lehet ez gázosodás miatt?
Tisztelt Doktor Úr! A napokban jártam a webbeteges radiológus kollégájánál beleket is áttekintő hasi és kismedencei UH-n. A bélrendszerre vonatkozó...
Merre Tovább?
Üdvözlöm! Az alábbi panaszaim miatt kérném segítségét: 24 éves férfi vagyok,és nagyjából 2 éve vannak tüneteim. Az elején azzal...
Bélgyulladás
Üdvözlöm Doktor Úr. Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy nekem 10 éve PCO-m van és most kezdtem el diétázni hogy fogyjak egy kicsit. Az...
Vater papilla
Tisztelt Főorvos Úr! Tisztelt Doktor Úr! Hasi panaszok miatt 2016-ban ERCP vizsgálat során Vater papilla meszesedést állapítottak meg, ezért...
Lehet e hasnyálmirigy gyulladas?
Tisztelt Doktor Úr! 36 éves nő vagyok. Nincs epe hólyagom sem vakbelem. Múlt héten hétfőn ettem szalonnát és töltött káposztát. Nem egyszerre....