Gastroenterológiai szövettani lelet

Kedves Doktornő!Gyomortükrözésem volt októberben és a szövettani eredményt most kaptam meg a hàziorvostol mert a jàrvàny miatt nem rendel a gastroenterológus és szeretném megkérdezni mit jelent a leletembe amit leírtak.Antralis mirigyek részletei között kehelysejteket is tartalmazó intestinalis jellegű mirigyek figyelhetők meg melyek mellett fibrinbe àgyazva krónikus gyulladàsos sejtek is jelen vannak.Pylori nem figyelhető meg.Corpus mirigyek között lymphoplasmocytaer sejtekből àlló infiltrátum figyelhető meg.Diagnózis:Reaktív gastritis antralis nyàlkahàrtyàban intestinalis metaplasia.H pylori negatív.Ebből én csak a gyomorhurutot vettem ki a többit nem ,kérem nyugtasson meg hogy nem ràk megelőző àllapotról van szó.és nem tudom nem e az is okozhat hurutot hogy évek óta savcsökkentőt szedek.Nagyon köszönöm vàlaszàt!Üdvőzlettel: Krisztina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a szövettan témában

A szövettani leírás a gyomorhurut mellett vékonybél típusú sejtek megjelenését mutatja a gyomorban, ezt intestinalis metaplasiának hívják. Ennek oka a krónikus gyulladás lehet. A gyulladást pedig stressz, diétahiba, gyógyszermellékhatás okozhatja (H. pylori is, de az nincs). Kétségtelen, hogy az intestinális metaplasia a gyomor-rák fokozott kockázatával jár, de ez még csak az első lépcsőfok a folyamatban és abszolút nem jelenti azt, hogy biztosan gyomorrák alakul ki. 2-3 évente elegendő az ellenőrzés, ha nagyon biztosra akarunk menni, évente is vizsgálhatjuk.

Kérdés: 2020. november 17., 17:44; Megválaszolva: 2020. november 18., 10:21
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Érdeklődés
Bélrendszeri probléma
Mit jelent ez a lelet?
Jobb oldali hasi fájdalom és...
Rossz lehelet
Tisztelt Plósz János Doktor Úr! Köszönöm megtisztelő válaszát, miszerint a kellemetlen lehelet oka a nyitott gyomorszájon kívül lehet még...