MEGSZABADULNI AZ EPEKŐTŐL MŰTÉT NÉLKÜL

Idejét sem tudom már, hogy mióta van 2 koleszterines 2-2 cm-es epekövem. Ha kivennénk az epekövet seperc alatt fel lehetne oldani, de sajna bent van. Négy gondolat kavarog a fejemben a fent említettekkel kapcsolatban: 1/ Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy neki is kb ekkora volt, de csodálkozva vették észre az ultrahangon, hogy két év intenzív borivás (vörös) után eltünt a szervezetéből. 2/ Andreas Moritz könyve az epekő és a májban lévő koleszterinkövek eltávolításáról világszerte elterjedt, de az orvosok, a szakemberek véleménye nem ismert, holott intézményes keretek között, felügyelet mellett alkalmas lehetne a műtét nélkül gyógyításra. (Lehet, hogy ugyanannyi borravaló is bejönne, mint pl egy műtét esetében...) 3/ A fenti könyvben megtudhatjuk, hogy nemcsak a szőlő, de az almalé is puhíthatja a kemény követ. Esetleg ekkor kellene beindítani az epe folyadékot, hogy koptassa, csiszolhassa a követ... 4/ Fekete retek, mint kőmorzsoló, kőtörő... Kérdés: Lehetséges-e az eltávolítás, vagy csak fantazmagória a fent leírtak?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza epekövesség témában

Az epekő tünet, a nem megfelelő epehólyag-ürülés miatt alakul ki. Az epehólyagban pangó epéből az epesavas visszaszívódnak, koleszterinre nézve túltelítetté válik az epe és elkezdődik a kicsapódás, a kőképződés. Kisebb (pár mm-es) epeköveket próbálunk feloldani speciális epesav (ursodesoxycholsav-Ursofalk) széjon át való, tartós szedésével. Erre akkor van esély, ha az epehólyag funkció megtartott, az epehólyag képes az összehúzódásra és a benne lévő epe vékonybélbe jutatására. A fekete retek az epeelválasztást és az epehólyag ürülését is serkenti, így segíthet az epekövesség kiaslakulásának megelőzésében (esetleg kisebb kövek feloldásában vagy kiürítésében) . A két év intenzív borfogyasztást felelősséggel nem javaslom, mert az ilyen szintű alkoholbevitelnek jelentős károsító hatása van (amellett, hogy egyáltalán nincs adatunk arra, hogy tényleg segítene az epekövek feloldásában) . Andreas Moritz könyveit nem ismerem, így ezzel kapcsolatban nem tudok Önnek segíteni. Ha panaszt nem okoz, akkor nincs szükség sürgős műtétre. Ha elérjük, hogy az epehólyag normálisan működjön (ürüljön) , illetve az epében ne legyen sok a koleszterin és így az epekövekből folyamatosan visszaoldódjon, akkor megkisebbedhetnek a kövek, akár el is tűnhetnek, de őszintén megvallva, én még 2 cm-es követ eltűnni nem láttam. Ráadásul köves állapotban az epehúlyag összehúzódását provokálva (mint funkciót erősítve) , epehólyag-gyulladást, epegörcsöt is könnyen lehet provokálni.

Kérdés: 2020. szeptember 22., 17:53; Megválaszolva: 2020. szeptember 22., 21:37
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok