• MEGSZABADULNI AZ EPEKŐTŐL MŰTÉT NÉLKÜL

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Idejét sem tudom már, hogy mióta van 2 koleszterines 2-2 cm-es epekövem. Ha kivennénk az epekövet seperc alatt fel lehetne oldani, de sajna bent van. Négy gondolat kavarog a fejemben a fent említettekkel kapcsolatban: 1/ Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy neki is kb ekkora volt, de csodálkozva vették észre az ultrahangon, hogy két év intenzív borivás (vörös) után eltünt a szervezetéből. 2/ Andreas Moritz könyve az epekő és a májban lévő koleszterinkövek eltávolításáról világszerte elterjedt, de az orvosok, a szakemberek véleménye nem ismert, holott intézményes keretek között, felügyelet mellett alkalmas lehetne a műtét nélkül gyógyításra. (Lehet, hogy ugyanannyi borravaló is bejönne, mint pl egy műtét esetében...) 3/ A fenti könyvben megtudhatjuk, hogy nemcsak a szőlő, de az almalé is puhíthatja a kemény követ. Esetleg ekkor kellene beindítani az epe folyadékot, hogy koptassa, csiszolhassa a követ... 4/ Fekete retek, mint kőmorzsoló, kőtörő... Kérdés: Lehetséges-e az eltávolítás, vagy csak fantazmagória a fent leírtak?

        Dr. Plósz János válasza a epekövesség témában

        Az epekő tünet, a nem megfelelő epehólyag-ürülés miatt alakul ki. Az epehólyagban pangó epéből az epesavas visszaszívódnak, koleszterinre nézve túltelítetté válik az epe és elkezdődik a kicsapódás, a kőképződés. Kisebb (pár mm-es) epeköveket próbálunk feloldani speciális epesav (ursodesoxycholsav-Ursofalk) széjon át való, tartós szedésével. Erre akkor van esély, ha az epehólyag funkció megtartott, az epehólyag képes az összehúzódásra és a benne lévő epe vékonybélbe jutatására. A fekete retek az epeelválasztást és az epehólyag ürülését is serkenti, így segíthet az epekövesség kiaslakulásának megelőzésében (esetleg kisebb kövek feloldásában vagy kiürítésében). A két év intenzív borfogyasztást felelősséggel nem javaslom, mert az ilyen szintű alkoholbevitelnek jelentős károsító hatása van (amellett, hogy egyáltalán nincs adatunk arra, hogy tényleg segítene az epekövek feloldásában). Andreas Moritz könyveit nem ismerem, így ezzel kapcsolatban nem tudok Önnek segíteni. Ha panaszt nem okoz, akkor nincs szükség sürgős műtétre. Ha elérjük, hogy az epehólyag normálisan működjön (ürüljön), illetve az epében ne legyen sok a koleszterin és így az epekövekből folyamatosan visszaoldódjon, akkor megkisebbedhetnek a kövek, akár el is tűnhetnek, de őszintén megvallva, én még 2 cm-es követ eltűnni nem láttam. Ráadásul köves állapotban az epehúlyag összehúzódását provokálva (mint funkciót erősítve), epehólyag-gyulladást, epegörcsöt is könnyen lehet provokálni.


        Kérdés: 2020. szeptember 22., 17:53; Megválaszolva: 2020. szeptember 22., 21:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: