Megszorult epekő

Két epekövem van (19 és 22 mm) . A kisebbik kő a hydropsos epehólyag nyakában van. Subacut gyulladás lehetséges. Lépnagyobbodás 167 mm, a lépkapuban 58 mmm. A vörösvérsejtek száma 8-as. A két hete keletkezett fájások (nem görcsös lüktető, hanem állandó, mint akit hasba vertek és úgy maradt) enyhültek, az antibiotikumos kezelés után, de nyomásra, intenzívebb mozgásra, kitapogatásra továbbra is érzem a szúrást. A körzeti orvosom hematológiára küldött, mert szerinte addig nem végeznek műtétet, amíg nincs kiderítve, hogy mi a vörösvérsejt állomány emelkedésének oka. (Most kérek időpontot rá.) Az ultrahangos javasolta a mielőbbi sebészetet, mert kilyukadhat az epehólyag. Egyértelműen sebészeti beavatkozásra van szükség. A kérdések a következők lennének: Jó lenne a laparoszkóp eljárás, de ha jól tudom gyulladás esetén a klasszikus módszert alkalmazzák. 1/Mit tehetnék, hogy a nyakba került epe ne dugaszolja el a ki-be járatot és ne okozzon gyulladást, hogy a laparoszkópos eltávolítás szóba jöhessen? 2/ Jó lenne műtétre menni, de most éppen hosszú hétvége jön... Mit tegyek? Nem szeretném, ha tovább romlana az állapotom.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza epekövesség témában

Mindenképp tervezetten érdemes a műtétet elvégezni (sokkal kisebb a szövődmények esélye) . Laparoscoposan működik a műtét gyulladás esetén is, de a műtét során észlelt viszonyok miatt időnként szükséges menet közben műtéti típust váltani. Ha a panaszok nem fokozódnak, nem javaslom a műtét "túlzott" sürgetését. A további romlás megelőzésére epekímélő diéta tartása jön szóba (panasz esetén pedig görcsoldók: Buscopan Forte, NoSpa) .

Kérdés: 2020. május 28., 06:12; Megválaszolva: 2020. május 29., 07:29
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás