• Miért van véres székletem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Plósz János! Azzal a kérdéssel fordulon Önhöz, hogy miért lehet élénkpiros véres székletem? Előzmény: Szeptember környékén tapasztaltam először, hogy élénkpiros véres székletem volt kb. 5-6 napon keresztül, majd teljesen megszűnt, a váci gasztroenterológus főorvos vastagbéltükrözést javasolt, ultrahangot, azonnali vérvételt. Minden szerencsére negatív eredménnyel bírt, a főorvos úr nem talált semmit, nem volt polip, a zárójelentésben az a megjegyzés volt, hogy "belsőaranyér", illetve sebesedés hegét vélte felfedezni. Szúró érzést éreztem ezen idő alatt, amikor a vérzés fennállt. December elején volt egy 2 napos székrekedésem, ahol eléggé kellemetlenül sokat kellett erőlködni, hogy sikeres legyen, 2 napig megint véres volt a széklet. Jelen: 7-8 nappal ezelőtt megint előjött az élénkpiros széklet jelenség, ugyanúgy szúrós érzést (de most már sokkal jobban intenzív a szúró érzet) érzek a baloldali hasfalam környékén, illetve (már elnézést a részletes leírás miatt) az első 5 percben a széklet normális színű volt, majd a második 5. percben megint élénkpiros vér követte. A kérdésem az lenne, hogy ez mitől lehet? Ha belsőaranyér lenne, akkor a hasfalam baloldali részén miért érzek szúró érzést? Közben egyáltalán nem fájt (végbél részen), amikor a véres jelenség volt/van. Mielőtt bélmozgás lenne (szellentés), szoktam érezni a szúrós érzést úgyszintén. Elvben minden leletem negatív, de mégis zavaró a jelenség, a szúróérzés az, ami pánikhangulatot kelt nálam. válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Kádár Levente

        Dr. Plósz János válasza a véres széklet témában

        A vérzést jó eséllyel tényleg az aranyeresség okozhatja. Emiatt érdemes kúraszerűen Detralex vagy Venotec tablettát használni, lágyítani a székletet (bő folyadék- és rostfogyasztás), kerülni a székrekedést (illetve ha erölködni kellene, glycerines kúp vagy LAxa-Clean eseti használata szóba jön). A szúró érzést diverticulosis (kis vaktasakok kialakulása a sigmabélben) és az erölködéskor fokozódó hasűri nyomás okozhatja, véleményem szerint az erölködést, a székrekedést kell megelőzni, megoldani.


        Kérdés: 2020. március 03., 14:18; Megválaszolva: 2020. március 04., 14:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: