• Ultrahangon üres epehólyag

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Uram, Alkalmankénti enyhe, éjszakai, jobb bordák alatti fájdalom miatt elmentem ultrahangra, epekő gyanú miatt. Semmilyen más panaszom nincs, se láz, se sárgaság. Reggelre f9-re rendeltek be, éhgyomorra mentem ( utolsó étkezés este f11, 2 kis kocka csoki), tele hólyag, előző nap folyamán semmilyen puffasztó ételt nem ettem, ahogy kérték. Amit látott az ultrahang, az néhány kicsi epekő és hogy teljesen üres az epehólyag, pedig amit várt, az az hogy tele lesz. Gasztroenterológiai irányba küldött tovább és hogy menjek vissza fél év múlva kontrollra. Az én megértésem szerint, ha üres az epe hólyag, az azt jelentheti, hogy vagy kiürült valami miatt( ha nincs étel a gyomorban, akkor miért lehet ez? ) vagy ami még aggasztóbb nekem, hogy nem is termelődött-jutott el az epe az epehólyagba. Az ultrahang alapján a májam és az egyéb szerveim homogének, egészségesek... Tudna tanácsot adni hogy mi lehet ez ? Tényleg elég a gasztro-s vonal és a fél évvel későbbi kontroll vagy aggódnom kellene az üres epehólyag miatt és más vizsgálatokat is elvégeztetni ? (ha igen, akkor mi lenne az ? ) Köszönettel

        Dr. Plósz János válasza a epekövesség témában

        Ha az epetermelés-elválasztás lenne problémás, akkor sárgaság alakulna ki, valamint a széklet válna szürkés-fehér színűvé. Ha a széklet színe normális (sárgás-zöldes-barnás) akkor az epeelválasztással sincs gond. Ha epehólyag-köveket észlelt az ultrahang, azt esetleg el tudom képzelni, hogy a kö okozott epehólyag telődési nehézséget. Első körben én az ultrahangos vizsgálatot ismételném meg, illetve laborvizsgálatot kérnék.


        Kérdés: 2020. január 09., 14:22; Megválaszolva: 2020. január 09., 15:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: