• Hová forduljak végbél polip esetén?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor úr! Már többször előfordult hogy végbéltáji fájdalmaim és viszkető érzéseim vannak. Voltam már vele sebészeten és klf. kenőcsüket adtak. még 2015-ben anoskópia is történt.De semmi komoly, ill durva elváltozásról nem volt szó. kb. 1 hónapja mikor ismét fájdalmaim voltak elmentem a sebészetre ahonnan a proktológiára utaltak. Ott a napokban voltam. A WC papíron enyhe vérnyomok is voltak. a fájdalom mindig akkor jön elő ha naponta többször is van laza széklet ill. hasmenés.(elég gyakran sajnos) A vigsgálat eredménye: A Statusz: RDV: újjal elérhető magasságig kóros nem tapintható Anoscopia:az elülső comuissurában kicsiny, rizsszemnyi polypoid képlet Egyéb durva elváltozás a vizsgált szakaszon kizárható Diagnózis: Aranyerek, szövődmények nélkül, k.m.n. csak annyit mondott a vizsgáló főorvos hogy komoly baj nincs és egy patikában készítendő kúpot irt fel A polypoid képletre semmiféle utalást nem tett. A polypoid képlet megjegyzést otthon vettem észre csak Elmentem a háziorvoshoz, aki elküldött vérvételre és az eredmény után várhatóan beutal gasztroenterológiára mert ha a végbél bemenetén van polypoid képlet,lehet hogy feljebb is van. Egyébként 2016 márciusában voltam colonoscopián ott semmi elváltozást nem mutattak ki bár megjegyezték hogy a bél erősen szennyezett (pedig az előírások szerint kitisztítottam előtte) így finom részleletek nem mutathatók ki. Tehát a kérdésem a következő: a polip eltávolítása nyilván szükséges de azt ki (melyik szakterület) végzi? Sebészet vagy gasztroenterológia? (Ha sebész akkor nem derülhet fény hogy a bél többi szakaszán vannak e további polypok) .Ill a gasztroenterológus a jelzett helyen is el tud távolítani polypot vagy azt csak a sebész? Gondolom helyes megközelítés hogy ha a végbélnél polyp van akkor az egész bélrendszert célszerű átvizsgálni. Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Tornyai Lajos

        Dr. Plósz János válasza a polypoid képlet a végbél-nyílásban témában

        A polyp eltávolítása valóban szükséges, ha bélpolypról lenne szó, de a leírás alapján ez a polypoid képlet a végbélnyílás bőrrel fedett külső részén helyezkedik el, valószínűleg vagy egy papilloma (szemölcs) vagy esetleg korábbi gyulladás maradványa. Az ilyen helyzetben lévő elváltozások sebészeti körbe tartoznak (nem kell endoscop hozzájuk, viszont legalább helyi érzéstelenítés igen). Ha 2016-ban teljesen negatív colonoscopiája volt, akkor elég 2021-ben újra vizsgálódni, de ha a nem megfelelő kitisztrulás miatt korlátozott volt a megítélés, akkor indokolt lehet egy újabb vizsgálat.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. augusztus 14., 10:11; Megválaszolva: 2019. augusztus 14., 20:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: