Epepanaszok

Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni, mi legyen a következő lépésem? Tavaly év elején kezdődtek a panaszaim, melyek epetájéki fájdalomban mutatkoztak meg. Jobb bordaív alatti nyomó-húzó, sokszor görcsös fájdalom, mely kisugárzott a hátamba, levertséget és fáradtságot éreztem, néha hányingert, illetve folyamatos fejfájások kísérték a gyakran akár 0-24-ben jelenlévő panaszokat. Rosszabb időszakokban többször napokig hőemelkedésem is volt mellette (nem voltam megfázva vagy hasonló.) Gyógyulni a "sokat olvastam a neten, én is orvos vagyok" módszerrel, öngyógyítással próbáltam kezelni. Cholagol cseppet, görcsös fájdalmak esetén nospával és fájdalomcsillapítóval, illetve a megtapasztalt fájdalmat kiváltó ételek (paprika, paradicsom) elhagyásával próbáltam kezelni. Részben sikerrel, mert mire márciusban eljutottam ultrahangra, már enyhültek a panaszaim és csak "S alakban megtört epehólyagot mutatott, lumenében sludge-al" a diagnosztika. Utána jobb és rosszabb időszakok következtek, de a fájdalom a jobb bordaív alatt továbbra is folyamatosan megmaradt kísérő jelenségekkel együtt, néha több hétig is. A fájdalmak év végére megerősödtek, ezért decemberben ismét elmentem ultrahangra, ahol azt állapították meg, hogy "cholecysta fala helyenként három rétegben megvastagodott, kőmentes, helye nyomásérzékeny". A Honvéd Kórház gasztroenterológiáján kértem segítséget, ahol erre a krónikus cholecystitisre Kliont és Cifrant írtak fel, illetve diétát. Ez év január elején ismét ultrahangra mentem utána, ahol a következőket találták: "epehólyag fala körkörösen 3-4 mm-re megvastagodott, echodus, körülötte folyadék nem látható, a corpus kp. harmadánál és az infundibulum fölött septalt, lumenében kő nem látható". Diétát és dicetelt írtak fel erre. Az állapotom szépen lassan elkezdett javulni valószínűleg a decemberben felírt antibiotikumokra. Február végén egy "hasi MR" vizsgálaton vettem részt, ami nem mutatott kóros eltérést egy kisfokú májmegnagyobbodáson kívül, a jobb bordaív alatti fájdalmak is szinte elmúltak. A gasztroenterológusommal abban maradtunk, hogy fél év múlva újra keressük egymást. Viszont most 1 hete ismét előjöttek a fájdalmak, melyeket tartós hőemelkedés és fejfájás kísér, a lapockám irányába kisugárzó fájdalommal, és hányingerrel. Ezért ismét ultrahangra mentem, ahol "az epehólyag vékonyfalú, a collumban egy 4-5 mm-es kőregyanús echodens képlet látható" diagnózist kaptam. Azt szeretném kérdezni a doktor Úrtól, hogy érdemes ismét felkeresnem a gasztroenterológiát, vagy várjak ki, hogy a fájdalom elmúlik-e illetve a kis követ tartsuk megfigyelés alatt, hogy növekszik-e? Meg kell említenem még, hogy más emésztési problémák miatt igazából kb 8 éve diétán vagyok, tejterméket nem fogyasztok, zsírosakat, fűszereseket eddig sem ettem, odafigyelek a rostdús táplálkozásra és sok folyadékot iszom, (a pörköltet, töltött káposztát hírből sem ismerem már) , alkoholt nagyon ritkán iszom, tehát ilyen körülmények mellett vannak epepanaszaim, hogy szinte sosem terheltem meg az epémet. Ezzel a kis kövemmel akkor "rohanjak" vissza a gasztróra vagy keressek fel egy sebészetet, mert lassan 15 hónapja fáj az epém tájékán és kezdek teljesen elcsüggedni. (180 centi magas és 73 kiló vagyok, 10 kilót fogytam ezalatt az idő alatt) Előre is köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza epekövesség témában

Legjobb megoldásként azt tudnám javasolni, hogy tekintettel a kis méretű kőre és az epés panaszokra, egy Ursofalk (jegesmedve epesav) nevű gyógyszerrel érdemes lenne megpróbálni ezt a kis epekövet feloldani, valamint az epés panaszokat is mérsékelni. Ha ez nem sikerül, akkor tényleg a sebészeti megoldás, az epehólyag eltávolítása jön szóba.

Kérdés: 2018. március 22., 15:21; Megválaszolva: 2018. március 23., 08:01
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok