Aranyér vagy daganat?

Tisztelt Doktor Úr! Problémám évekkel ezelőtt kezdődött, amikor is megjelent egy külső aranyeres csomó a végbélnyílásnál. Spertivel kenegettem, illetve - mivel túl kellemetlennek éreztem volna ezzel orvoshoz fordulni - megtanultam együtt élni a szúró fájdalommal, amely aztán elmúlt, de néha kisebb-nagyobb mértékben visszatért. A csomó egyszer eltűnt. Néha jelentkezett székletürítéskor nagyon minimális mennyiségű vér. A nagyobb probléma tavaly nyáron kezdődött, amikor székletürítéskor egyre gyakrabban jött friss vér is, majd egyik este puffadásszerű panaszaim lettek, illetve bal alhasi furcsa érzés jött elő (nem fájdalom, hanem "mintha lenne ott valami" érzés volt) . Azonnal elmentem az ügyeletre, a puffadásra kaptam valamilyen nem vényköteles gyógyszert. Nyugtalanított a dolog, másnap munkahelyen felkerestem az üzemorvost, ő is áttapogatott, tapintásra egyik orvos sem érzett semmit, ő viszont sápadtnak talált, elküldött a háziorvoshoz, ahol azonnal kiegyeztünk egy teljes laborban. Ő is áttapogatott, a végbelet is megnézte, semmi. Közben pár napig hasmenésem volt, amit a túlzott stressz számlájára írtam, mert nagyon megijedtem, hogy daganatos betegségem van, emiatt nagyon magam alatt is voltam. Elmentem vérvételre, a vérkép teljesen rendben volt. Vizelet szintén nem mutatott semminemű problémát. Még azokban a napokban felkerestem egy gasztroenterológust, aki átnézte az értékeket és csinált egy végbéltükrözést, amivel megállapította, hogy belső aranyerem van, erre felírt egy nem vényköteles kúpot és Detralexet, majd azt mondta, ennek ennyitől rendbe kell jönnie, nem lát egyéb vizsgálatokat indokoltnak. Elhanyagoltnak éreztem ezt a kivizsgálást, de elfogadtam, alkalmaztam a gyógyszereket, de a hasi panasz megmaradt, majd pár hétre rá magától elmúlt. Nem hagyott nyugodni a dolog, magánúton elmentem hasi ultrahangra, ott sem láttak semmi rendellenességet. A háziorvoshoz is visszamentem, ő azt mondta, nem látni daganatra utaló jeleket, így nem tenne ki komolyabb vizsgálatoknak. Annyit kiemelendőnek érzek, hogy a tavalyi évem kiemelten stresszesre sikeredett, az orvosok azt mondták, a túlzott stressz felerősíthette az aranyeres panaszaimat, de nyugodjak meg, nem daganat... Kb. két hete a fentebb leírt tünetek visszajöttek, ami egyik éjjel egy normál székletürítésnek indult, de addig nem látott mennyiségű friss vér folyt ki belőlem, mely jóval sötétebb volt, mint a korábbi rózsaszínes vérzések. Ami még fontos információ lehet, hogy a széklet textúrája sem tavaly, sem most nem volt rendellenes; nem volt fekete, alvadt vérrel teli, nem volt elvékonyodott, állagra is normális. Ami a tavalyi tünetekhez képest változott, hogy a bal alhasi furcsa érzés most már sokkal inkább nyilalló, néha szúró fájdalom (nem erős, inkább zavaró) , illetve a végbélnyílás körül egyre gyakrabban érzek viszketést, szúró és/vagy csípő jellegű fájdalmat (most már nem csak székletürítés után) . Megtapogatva semmilyen dudort nem érzek ott. Amit még észleltem, hogy nagyon hideg reggeleken, mikor az autó hideg ülésére ülve munkába megyek, a panaszaim erősödnek. A napokban magánrendelésben szeretnék felkeresni egy gasztroenterológust, addig is véleményt szeretnék kérni, hogy valóban csak egy belső aranyér okozza mindezt vagy daganatos betegségtől kell tartanom. A tüneteket interneten átolvasva, sajnos ez egyre inkább a daganatos tünetekhez hasonlít. Étvágytalanságom nincs, nem kezdtem el fogyni (egyébként túlsúlyos vagyok) , a stressz a tavalyihoz képest jelentősen csökkent az életemben. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza végbél vérzés témában

A panaszok megfelelhetnek aranyeres problémának, esetleg a szigmabelet érintő diverticulosisnak, diverticulitisnek (vaktasakok kialakulása a bélben) . Ez utóbbi okozhat bal alhasi dyscomfort-érzést, de akár végbélvérzést is. Véleményem szerint a panaszok nem daganatos megbetegedésre utalnak, de ahhoz, hogy ezt objektíven is bizonyíthassuk, érdemes egy teljes vastagbéltükrözést elvégeztetni.

Kérdés: 2018. február 18., 10:55; Megválaszolva: 2018. február 18., 12:08
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mennyi a végbél repedés lefutási...
Tisztelt Doktor úr, Kb 2 héte székelés után a WC papíron élénk piros vér látható ami ha jól érzékelek egy pontból a végbél nyílástól...
Ánuszhólyag
Tisztelt Doktor Úr! A minap vettem észre székletürítésnél, hogy véres maradt a papír, és felfedeztem egy csomót (vagy hólyagot) amely eléggé...
miért vérzik?
Amikor intim borotválkozást végzek (a fenekem környékét is szoktam) . Nem tudom, hogy elvágtam-e ott vagy mástól lehet de ha nagy dolgom van a wc-n...
Véres széklet.
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Régebben a Proktológián diagnosztizáltak nálam belső aranyeret. Azt mondták, nem kell vele foglalkoznom. Gyakran volt véres...