Torokfájás és reflux

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr! Panaszaim tavasszal kezdődtek. Torokfájás, hőemelkedés, áll alatti nyirokcsomó duzzanat és gyakori torokköszörülés.Több antibiotikumos kúra ellenére sem volt javulás. Fül orr gégész diagnózisa: akut garatgyulladás. Időközben volt egy alkalommal éjszakai savfelfolyás. Ekkor a háziorvos 20 mg-os Ludeát írt fel, amitől lassú javulás kezdődött. Ezt 3 hónapig szedtem. Most a tüneteim ujra jelentkeztek a hőemelkedés kivételével. Ismét elkezdtem szedni a Ludeát, de a napi 1 szem nem hozott javulást. Ujjabb Fül orr gégész vizsgálat, diagnózisa: Gasztrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül. A Ludea dózisát napi 2 szemre emelte fel. Nagyon lassú javulás kezdődött. Gasztroenteorológus véleménye: panaszai hátterében átmeneti vírusinfekció mellett reflux betegség is felmerül. Javaslat: Ludea terápia folytatása még 2 hónapig, ezt követően a kezelés elhagyása. Amennyiben a tünetek ujra jelentkeznek, az refluxra utal. Jelenleg másfél hónapja szedem a gyógyszert torkom állandóan köszörülöm, lerakódást érzek, a nyirokcsomó mérete csökkent, van amikor teljesen eltünik, majd ujra megnő és olyankor rossz a közérzetem. A labor eredményem jó. Véleményére lennék kíváncsi. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza GERD témában

Hőemelkedést és nyirokcsomó duzzanatot a reflux nem okoz, köhécselést, torok-köszörülést igen. Szóval lehet, hogy van reflux-betegsége, de ez önállóan nem magyarázza a teljes képet (bennem is felmerül valamilyen makacsabb vírusinfekció lehetősége: EBV, CMV) . Az életmódi tanácsok mellett (hyakori kis étkezések, ágyban fejvég megemelése, szénsavas italok kerülése) esetleg Cerucal 1-2 hetes használata, illetve a Ludea más PPI-re való lecserélése merül fel.

Kérdés: 2018. január 29., 18:30; Megválaszolva: 2018. január 31., 20:56
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Nyelocso daganat
Crohn betegség ??
Kedves Plósz Doktor Úr! Több alkalommal is olvastam a betegeknek adott korrekt válaszait. Segítségét szeretném kérni… aranyeres panaszaim miatt es...
Lehet e hasnyálmirigy gyulladas?
Tisztelt Doktor Úr! Szalai Edina vagyok és tegnap írtam Önnek! Azzal kapcsolatban hogy egy hete túlzottan nehéz ételeket ettem. Azóta folyamatos...
Chron-colitis gyanúja
Tisztelt Doktot Úr! 7 évvel ezelőtt kolonoszkópiát végeztek, melynek diagnózisa: enyhe, chronicus, aspecifikus colitis (2 kis polipot is...