Hasnyálmirigy vagy epe?

Szép Napot Doktor! Kisebb prostata és régóta fennálló derékproblémával fordultam szakorvos ill háziorvoshoz! A prostata kezelése szerintem rendben lezajlott, de marad egy tünetem, vagyis kialakult! Az első vagy második urológiai vizsgálat óta néha viszketést érzek a fenekem gát felőli oldaláról! Ezt azért írom le, mert igazából nem tudom, hogy a véletlen egybe esés vagy a vizsgálat következménye!? (a tünetemet miután vázoltam az urológusomnak, azt mondta, hogy ez már sebészeti dolog, így forduljak oda a panaszommal) Tehát derék fájdalommal fordultam a háziorvoshoz (aminek ismert a diagnózisa! ) de mivel a táppénzes időszakot alatt volt időm és mert az urológusom is kért a problémámra labor vizsgálatot, így gondoltam megkérem a háziorvosom, hogy legyen kedves egy a koromnál fogva indokolt labor vizsgálatra küldeni! Ekkor derült fény egy olyan dologra (MAGAS AMILÁZ, hasnyálmirigy, epe) amire eddig nem igazán produkáltam tüneteket! Néha volt (van) gyomor égésem de ezen kívül gyomor problémáim nem voltak! Vagy fatális véletlen, vagy szerencsés időben elvégzett labor vizsgálat, vagy csak az információ okozta, hogy azóta produkálok olyan tüneteket (eddig nem volt, vagy nem tulajdonítottam neki különösebb figyelmet? igaz a laborra adott széklet minta után, miután már figyeltem a székletem,,, néha világosabb ill. egy része világosabb volt) , hogy a jobb oldalamon kisebb feszülő fájdalom ami a jobb vesém és ritkán a jobb oldalon a hátamon tüdőm magasságáig, néha a vállamig sugároz, ill kisebb hányinger! Ez két napja van! Tehát a labor után kb egy héttel jelentkezett! Ezt idáig nem éreztem! Mivel az internet világában élünk, így természetesen utána olvastam, hogy a tüneteim milyen betegségre utalhatnak! Kár volt!:) A házi orvosom az ultra hang negatív eredménye után úgy döntött, hogy megkéri a sebészeten a kollégát, hogy küldjön Hasi CT re a hasnyálmirigy rák teljes kizárása érdekében! Igazából ekkor kezdődtek a tüneteim (ezt nem tudom, hogy fatális véletlen, vagy a "betegségem" ekkor ért olyan stádiumba, vagy csak a három műszak okozta éjszakás munkarend gyengítette le úgy a szervezetem, hogy a tüneteket produkáltam)! Sajnos a doktor túl elfoglalt volt, így a nővérke kezdett foglalkozni velem! Aki rögtön olyan kórképet festett le, hogy csoda, hogy élek, meg a CT re kért kontraszt anyagos vizsgálattal a vénáimat darabokra szedik....stb (itt jegyezném meg, hogy az orvos is furcsállta a vizsgálatot és a vénáim épségét Ő is féltette, holott amikor az ügyben utána olvastam, a hasi CT az nem vénás hanem orális kontraszt anyag bevitelre utalt! ) a lényeg, hogy megírta a beutalómat (pancreas malignus folyamat gyanúja) ami két hét múlva esedékes! Igen Tisztelt Doktor, a kérdésem a következő lenne! Van e valamilyen szakmai véleménye ami a " beteg" javát szolgálja, vagy a labor eredményeim (melléklet) vagy a fenék viszketés kapcsolatban hozható e a vélt diagnózissal! Vagy van e valami javaslata az étkezésem változtatásán (eddig is próbáltam egészségesen étkezni, reggeli müzli, joghurt, napközben gyümölcs, ill óvodai menzán étkezem, ahol viszonylag egészségesen főznek! Alkoholt, sört ill minőségi rövid italt fogyasztok ritkán (évente kb fél évig semmit! ) Próbálok sokat mozogni, tavaly májusi kerékpáros balesetemig évi kb 1500 km tekertem, ping pong, úszás! Igaz a válásom óta, ami szintén tavaly volt, ez kicsit kevesebb lett! Tehát van e olyan dolog (ami gondolom a hasi CT vel bizonyosan kiderül majd) amin addig is jó ha változtatok! pl teljes diéta, semmi fűszeres, semmi alkohol, valamilyen recept nélkül kapható készítmény (pl bila-git, renni stb) Igen Tisztelt Doktor Nő (Úr) kérem tisztelettel, hogy ne az elküldött sms árával egyenlő, hanem inkább szakmai válasszal, ill tanáccsal lásson el! Köszönettel Gyula

Dr. Plósz János válasza amiláz témában

A hasi CT teljesen rutin vizsgálattá vált az utóbbi időben, nem kell miatta aggódni. Hasi vizsgálatnál adnak vénásan is kontrasztanyagot illetve szájon át vizet itatnak. A vénás kontrasztanyag általában jód-tartalmú, erre túlérzékenységi reakció előfordulhat, de ritka. Szóval a vizsgálattól nem kell tartania. Sajnos a mellékelt papíron nem szerepel az amiláz-érték, illetve az sem, hogy néztek-e mondjuk lipázt is? Mert az amiláz emelkedés nem specifikus a hasnyálmirigyre (nyákmirigyek is termelik jelentős mennyiségben) . A végbéltáji viszketés miatt érdemes egy rectoscopos vizsgálatot végeztetni (aranyeresség? ) illetve egy széklet parazita vizsgálatot (valamint perianalis törlést) laborba küldeni. Az étkezés, a mozgásmennyiség szerintem jó, azon ne változtasson.

Kérdés: 2016. június 05., 21:26; Megválaszolva: 2016. június 08., 14:32
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
amiláz 139
Laboreredményemen 139 az amiláz ami hasnyálmirigy problémát jelent mit tegyek hogy alacsonyabb legyen mivel csökkentsem ezt az értéket? köszönöm a...
Pancreas tumor?
Üdvözlöm Doktor Úr! Kérdésem lenne, hogy utalhat e netán pancreas tumorra az emelkedett vérben lévő amiláz szintje? Laboreredményen a ref....
Mi teendő
20 12 novemberében a vér Amiláz értéke 128 a vizeleté 880 volt Mivel alkoholt nem fogyasztok így zsírszegény diétát folytatok. Egy hónap után...
Magas amiláz szint hasi fájdalom...
Kedves Dr. Plósz János úr! Már a 2008-as leletemben is magas volt az amiláz szint (178) de a mostani eredményemben már 240-re emelkedett. Nincsenek...
Vérkép
Kedves Csuth Ágnes Doktornő, köszönöm a válaszát a laborkiértékeléssel kapcsolatban, az amiláz szintem már a harmadik laborvizsgálat óta mutat...