Epeműtét

Üdvözlöm! 1 hónapja műtötték ki az epémet, kicsit zsírosodik a májam is! (Nagyjából tartom a diétát, a műtét után mondták 1 hónap után vissza lehet térni a régi étrendre.) Nemrég hallottam, hogy akinek kiveszik az epehólyagját az könnyen kaphat bélrákot, az állandóan csorgó epe miatt. Igaz ez? Ha igaz, lehet valamit tenni ellene, /honnan lehet tudni hogy baj van, hiszen a széklet nem olyan mint műtét előtt/? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza cholecystectomia témában

Azért ez így ebben a formában nem igaz. A folyamatos epecsorgás valóban károsíthatja a bélnyálkahártyát, de elsősorban a vékonybélben, a rosszindulatú folyamatok pedig szinte mindig a vastagbélben alakulnak ki. Szóval különösebbet nem kell tenni, érdemes férfiaknak 50, nőknek 55 év felett szűrő jellegű vastagbéltükrözést végeztetni. Jelenleg már léteznek székletből enzim-aktivitást kimutató tesztek, ezek is jó érzékenységgel rendelkeznek (Schebo m2pk) .

A máj elzsírosodása a zsír- és kalóriabevitel csökkentésével és rendszeres intenzív testmozgással szüntethető meg.

Kérdés: 2015. december 14., 10:30; Megválaszolva: 2015. december 14., 17:43
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fejfájás, homályos látás
Tisztelt Doktor Úr! Ma délután pihenés közben, mikor feküdtem, homályos foltot kezdtem el látni főleg a bal szememmel, kicsit a jobbal is. Ha...
Emésztési panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Emésztési panaszok miatt fordulok Önhöz.2021 November közepe felé bal borda ív körül kellemetlen érzés (fájdalom)...
Bélprobléma?
Lelet értelmezése
Hasnyálmirigy laborértékek