Okozhatja bélféreg?

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 2 hónappal ezelőtt arra ébredtem éjszaka, hogy a végbelem bal oldalán (nem a nyílásnál, hanem feljebb) egy erős mozgáshoz hasonlítható érzést éreztem. Miután kikeltem az ágyból, az érzés megszűnt. Azóta azonban naponta egyszer-kétszer érzem azt, hogy az említett helyen, valamint az azzal "szemben lévő" jobb oldalon mintha 2-3 másodpercig mozogna valami, sőt a végbélnyílás belső környékén is szoktam érezni egyfajta viszketést/mozgást, néha tompa szurkálást is. Mindezekhez hozzá kell tennem, hogy - nem tudom pontosan megmondani, hogy helyileg hol - a vastagbelem alsó részében és a végbél felső részében egy adott kiterjedésű területen tompa, semmihez nem hasonlítható érzést érzek (nem találtam eddig rá megfelelő szót, talán a nagyon enyhe, tompa viszketés vagy irritáció lenne a megfelelő kifejezés) . Ez az érzés nem rendszeresen van jelen, viszont ha érzem, és éppen nem foglalom le magam semmivel, ami elvonná róla a figyelmem, akkor nagyon zavar. Székletem naponta van, s nagyon gyakran kisebb lyukakat vélek felfedezni benne. Férgeket a 2 hónap alatt nem láttam (vagy nem vettem észre) . Szintén meg kell említenem, bár lehet, hogy ettől a lehetséges betegségtől független, de gyakran érzem, hogy a vastagbelem bal oldali leszálló ágán a bélgázok nem egyszerűen "végigmennek", hanem mintha bugyborékolnának, korognának (mintha valami korlátozná, akadályozná a mozgásukat, s kisebb keresztmetszeten kéne áthaladniuk, mint általában) . 1 hónapja elmentem a háziorvosomhoz, aki meg volt róla győződve, hogy nem féreg okozza a tüneteket, mivel éjszaka nincs végbélkörnyéki viszketésem, illetve kijelentette, hogy csak cérnagiliszta fertőzéssel találkozott eddig, tehát másra ne is gondoljunk... Mindenféle komolyabb vizsgálat nélkül Vermoxot írt fel (hiába kértem, hogy rendeljen el székletvizsgálatot, mivel többfajta féreg is létezik) . Beszedtem a tablettákat (3*napi 2 db.-ot) , a tünetek nem változtak, ezért visszamentem 3 hét múlva az orvosomhoz, aki elrendelt egyszeri protozoon és féregpete vizsgálatot. Az eredmény negatív lett. Miután kértem, hogy rendeljen el 3 egymást követő napon produkált székletből vizsgálatot (mivel egyes férgek nem raknak minden nap petét) , nem volt hajlandó elrendelni, sőt foglalkozni sem akart már a problémával, legyintett, hogy ne törődjek a tünetekkel. Én nem is foglalkoznék a problémával, ha nem lenne valóban az. Az időnként érzékelhető "mozgásérzés", a néha jelentkező végbélkörnyéki "mozgás", szurkálás", a székletemben található lyukak, valamint az írásomban korábban említett területen érezhető furcsa enyhe, ám mégis zavaró érzés, valamint ezen problémáknak a megoldatlansága, s a gondolat, hogy esetleg valami féreg okozza ezeket, lelkileg teljesen kikészít. Mostanában néha már a sírás kerülget, ha belegondolok, hogy esetleg férgek élnek bennem. A héten mindenképpen magánorvoshoz fogok fordulni, de szerettem volna ezt a kérdést feltenni a Doktor Úrnak, mivel több ismerősöm is nagyon pozitív véleménnyel volt Önről, így bízom a Doktor Úr segítőkészségében. Szeretném megkérdezni tehát, hogy a Doktor Úr szerint utalhatnak-e ezek a jelek féregre, vagy esetleg valami más probléma (is) állhat a háttérben? Köszönöm, hogy elolvasta hosszú írásomat, s válaszát, segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza bélférgesség témában

Nem zárható ki a féregfertőzés kóroki szerepe, de aranyeresség, végbéltáji bőrgyulladás szintén okozhat hasonló panaszokat. Mindenképp érdemes még két (vagy akár 3) székletet küldeni parazitológiai vizsgáltra, valamint perianalis törlést is. Ha ezek negatívak, akkor kizárható a bélférgesség, egy rectoscopos vizsgálat segíthet a további diagnosztikában.

Kérdés: 2015. november 01., 19:59; Megválaszolva: 2015. november 01., 20:25
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Bélféreg?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pár napja a székletemben olyasmit láttam mint egy rizsszem. Előtte levő pár napban többször is ettem rizst. De még most is...
lehetseges?
Tisztelt szakerto! Olyan harom hete falun a kinti wc-be visszanezve egy barnas 1 cm koruli gombolyebb maszo ferget vettem eszre a szekleten ami higabb volt a...
Bélférgesség
Tisztelt doktorok! Nálam hosszas vizsgálódás után vérből kimutatták az Ascaris lumbricoides ellenanyagát. Előtte átestem mindenféle...
Bélférgesség?
Tisztel Doktor Úr! Kisfaim születése ót (5 éve) , 2-3 kg-mal kevesebb vagyok az azt megelőző súlyomnál, annak ellenére, hogy normál mennyiségű...
Szükséges e antibiotikumos kezelés
Kedves Doktornő! Székletvizsgálat után a székletben ascaris petét találtak. A doktornőm először Descaris kúrát javasolt, majd azt mondta...