Pancreas tumor?

Üdvözlöm Doktor Úr! Kérdésem lenne, hogy utalhat e netán pancreas tumorra az emelkedett vérben lévő amiláz szintje? Laboreredményen a ref. tartomány 70-220. Nekem most 300 volt az érték. Minden más érték normaértéken belül található. Sajnos a vizsgálat helyszínén lipáz mérésére nincs lehetőség és a vizelet amiláz sem került górcső alá. Amennyire visszaemlékszem mindig is emelkedett volt az amilázszintem. De eddig 240 körül volt mindig. Gondolhatok e komolyabb problémára? Tudom, hogy a nyálmirígy termeli jobban az amilázt de az emberben ott a félsz a létező legrosszabb tumortípus ellen. Deréktáji problémák is vannak igaz kopásom és egyébb mozgásszervi panaszom is van sajnos LV SI szakaszon. Várom véleményét és útmutatását, hogy milyen vizsgálat lenne szükséges ami esetleg kizárhatná a pancreas érintettségét. Ha egyáltalán ez problémás laborérték. Tavaly volt hasi UH és tavaly előtt CT is ami nem mutatott eltérést pancreasnál. Igaz tudom, hogy nincs konkrét 100%-os szűrés eme szervünkre. Hasfájásom nincs inkább néha bizonytalan tán izomlázszerű felhasi és hólyagtájéki diszkomfortom van ami tán a gerincproblémámra vezethető vissza. Köszönöm válaszát! Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza amiláz témában

Az amiláz-emelkedés abszolút nem típusos a hasnyálmirigyrákra, igazán akut és krónikus gyulladás esetén emelkedik meg (ekkor viszont több ezres értékben) . Ha korábban is magasabb volt, felmerül macroamylasaemia lehetősége (az több amiláz-enzim összekapcsolódik a vérben és a nagyobb méret miatt kevésbé szűrődik ki a vesén át, magasabb szérum-amylase értéket okozva) , de ez teljesen ártalmatlan jelenség. Ha a hasi CT és a hasi UH negatív, más vizsgálatot nem javasolnék.

Kérdés: 2015. március 16., 09:04; Megválaszolva: 2015. március 16., 15:52
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Baba gyógyszer mellett
AstraZeneca oltás ellejavallat
Gyomorszáj feletti nyomás érzés
Gyomor problémák