máj regenerálódása idős korban

Kedves Doktornő! Nagymamám az elmúlt két hónap folyamán egymás után három különböző antibiotikum kúrán esett át, három közvetlen egymást követő, különböző betegség kapcsán. Ezután egy rutin labor és hasi ultrahang vizsgálat során a következők derültek ki a májáról: labor: ASAT (GOT): 115 (normál: 0-32) ALAT (GPT): 152 (normál: 0-41) gamma-GT: 118 (normál: 7-32) szérum alkalikus foszfatáz: 130 (normál: 35-105) ultrahang: atrophia pancreatis, diffus májlaesio, hepatomegalia min. grad., cysta hepatis véleménynek azt írta az ultrahangos doktornő, hogy amennyiben a májfunkciós értékek nem változnak, hasi CT mérlegelendő a Vater papillát érintő folyamatok megvizsgálása céljából. Olvastam, hogy a gyógyszerek, így az antibiotikumok is megterhelik a májat (ezen kívül egyetlen szívgyógyszert szed a nagymamám) , viszont a máj nagyon jól tud regenerálódni. Kérdésem az lenne, hogy a fent leírtak mennyire komoly problémára utalnak, illetve hogy ilyen idős korban mennyire tud még regenerálódni a máj. Köszönettel, Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza májfunkciós eltérés témában

Kedves Kérdező!

Egyrészt nem említi, hogy pontosan milyen antibiotikumokat szedett a nagymamája, hogy ezek esetleges májkárosító hatásáról nyilatkozni tudjak. Másrészt nem tudjuk, hogy korábban a májfunkciós értékei milyenek voltak, emelkedtek-e az elmúlt időszakban. Ezek az értékek túlzott aggodalomra nem adnak okot, javasolnám a laboratóriumi vizsgálat megismétlését 4-6 hét múlva. Ebben az életkorban a hasnyálmirigy sorvadása (atrophia pancreatis) nem jelent feltétlenül kórosat. Mivel az ultrahangleletben nem szerepel, hogy az epeutak, a hasnyálmirigy vezetéke (Wirsung-vezeték) tágabbak lennének, valamint a szérum bilirubin érték sem emelkedett, így jelenleg túlzott aggodalomra nincs ok. Amennyiben a májfunkciós értékek változatlanok lennének illetve tovább emelkednének, akkor a hasi CT vizsgálat mérlegelendő.

Kérdés: 2015. február 20., 13:18; Megválaszolva: 2015. február 21., 16:03
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Epevezeték
Mi okozhatja a reggeli híg székletet?
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése