glutén intolerancia

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kérdésem az lenne, hogy ezek a tünetek utalhatnak-e glutén intoleranciára: Teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása esetén is, röviddel az étel elfogyasztása után kellemetlen, erőteljes feszülés keletkezik a mellkasomban és a torkomban. Úgy érzem, mintha belül az összes izmom megfeszülne. Ez jó darabig eltart, akár 1-2 órát is. Miután megszűnt az érzés, erőteljes puffadás, majd gázképződés jelentkezik. Ezzel egy időben, furcsa égő/száraz érzésem is van a mellkasomban, illetve a torkomban, plusz az orrom is dugulni kezd. Aludni természetesen nem nagyon tudok, feltéve ha vacsorára fogyasztottam glutén tartalmú élelmiszert. Másnap is még "ébredés" után olyan érdekes, érzésem van, mintha mérgezést szenvedtem volna el, és a véremben úszna a méreganyag..:) A szóban forgó kenyér nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, magam sütöttem, szódabikarbóna vagy sütőpor felhasználásával, tehát élesztőmentes. Nagyon gyanakszom arra, hogy a glutén emésztéséért felelős enzimem hiányzik, és ez okozza a panaszokat. Ezt arra alapozom, hogy allergia tesztet végeztem, és az nem mutatott pozitív eredményt. Viszont azt olvastam, hogy aki glutén intoleráns, az teljes kiőrlésű dolgokat fogyaszthat, mert így a gabonában megtalálható a bontó enzim. Akkor ez mégsem lenne igaz? Ha valóban hiányzik a fehérje bontó enzim, van valami megoldás vagy kezelési lehetőség arra, hogy legalább a teljes kiőrlésű lisztből készült dolgokat fogyasztani tudjak? A finomított lisztet amúgy is kerülném. Illetve annyit szeretnék még megkérdezni, hogy ha valóban enzim hiány okozza a panaszokat, lehet-e összefüggés a zsírosabb ételek fogyasztása utáni puffadással/gázképződéssel? Ez a fajta dolog igazából közel sem annyira kellemetlen mint a fent említett, de ha már amúgy is kérdést tettem fel, gondoltam ezt is megtudakolom.:) Elnézést a hosszú megfogalmazásért, de nem szerettem volna semmit kihagyni. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pászthory Erzsébet válasza a coeliakia témában

Kedves Kérdező! határozottan azt javaslom, végeztessen gluten-érzékenység vizsgálatot. Ez nem azonos az allergia-teszttel, ami Önnél már történt. A gluten-érzékenység, más néven liszt-érzékenység vagy coeliakia fennállása esetén ugyanis nagyon szigorúan gluten-mentes étrendet kell tartani. Az étel-intolerancia, melyről Ön is írt, inkább kellemetlenség és nem annyira lényeges a szigorú diéta tartása sem ebben az esetben. Panaszai alapján elsősorban tehát a gluten-érzékenységet kell kizárni, és csak ezt követi az esetleges többi vizsgálat. Sajnos, az háziorvos által nem elvégeztethető laboratóriumi (bár egyszerű, egy vérvételt jelent)teszt, tehát gasztroenterológus szakorvos felkeresését javaslom. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet
Kérdés: 2014. május 29., 21:13; Megválaszolva: 2014. június 02., 11:23
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomor helyreállítása.
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia