Epehólyag polip esetében mi számít gyors növekedésnek?

2013. augusztusában jobboldali, bordaív környéki, illetve az alatti területen tompa, zavaró hasi fájdalom, húzódás miatt hasi UH-t javasoltak. Az epehólyag falán 3.5 mm-es polypus cholecystae-t írtak a vizsgálati eredményre. A fájdalom a későbbiekben elmúlt, orvos teendőt nem javasolt. Idén (2014) fájdalmaim áprilisban kiújultak, kifejezetten a jobb bordaív alatti részen lokalizálódó tompa, változó erejű fájdalom a jellemző, ami napi szinten folyamatosan érezhető. Emiatt UH-ra jelentkeztem, az eredmény szerint az epehólyag infundibulumánál egy 7 mm-es poliploid képlet ábrázolódik. Az UH-ot végző orvos jelezte, hog ymivel az előző mérést nem ő végezte, ezért nem tudja megítélni növekedését a polipnak, de ha 3, 5-ről nőtt 7 mm-re, akkor az belefér a koleszterinlerakódásos polip növekedésének és nem kell aggódnom, a panaszaimat pedig okozhatja ez a koleszterin polip (szerinte annak tűnik). Azonban a 10 mm-es mérethatár elérését követően epehólyag eltávolítás lesz javasolt. Korábban nőgyógyászati probléma miatt, többszörös hasi műtétet végeztek rajtam, ami érintette a vékonybeleket is fellépő szövődmények folytán. Az angol nyelvű szakirodalomban valamennyire sikerült utánaolvasni az epepolipnak, de arra vonatkozóan, hogy mi számít gyors növekedésnek és adhat okot fokozott elővigyázatosságra nem találtam pontos értékeket, ezért a kérdésem, hogy feltételezve az azonos mérési technikát (szemléletet) elfogadható-e egy epepolip esetében a a 3, 5-ről 7 mm-re növekedés 9 hónap alatt, továbbá van-e egyéb javasolt teendő emiatt és a fájdalmak oka valóban ez a polip-e?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza a epehólyag polip témában

Kedves Kérdező! Valóban nehéz összehasonlítani két különböző vizsgáló két különböző géppel történt vizsgálatát. A 7 mm-es polip miatt nem aggódjon, javasolt azonban hasi UH-al történő ellenőrzése. Panaszait okozhatja a polip is, de ilyen méret esetén ez egyáltalán nem biztos, úgyhogy ha állandósul vagy ismétlődik a fájdalom, érdemes más ok után vizsgálódni.

Kérdés: 2014. május 15., 10:50; Megválaszolva: 2014. május 17., 01:16
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasi puffadás, belek nyomása...
Tisztelt Doktor Úr ! December végén arra lettem figyelmes, hogy nem tudok székletet üríteni kb 4-5 napon át. Ez aránylag azóta változott...
Glutén érzékeny vagyok?
Kedves Doktor Úr! Lehetséges, hogy glutén érzékeny vagyok? Rendszeresen puffadok hatalmas a hasam. Molett testalkatú vagyok. De rendszeresen...
Mi okozhatja a hasmenést?
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok, 4 éve refluxos. 1 hónapja urológiai problémám (feltehetőleg gyulladás) jött elő, mire elkezdtem szedni 2...
Furcsa dolog a székleten