Whipple kór

Kedves Dr. Plósz János! Több mint egy éve tartó hasfájásomat, ami lezdetben lázzal majd váltakozó hőemelkedéses periódusokkal jelentkezett/jelentkezik még mindig nem sikerült orvosolni. Korábban már írtam Önnek, amiben részletesen kifejtettem panaszaimat, ill. az elvégzett vizsgálatokat is leírtam, így ezeket most nem részletezem. Colonoscopia, gyomortükrözés, jejunoscopia, hasi ct, vékonybél röntgen negatívak lettek. A fájdalom, hőemelkedés, ill. a székletem állapota is javul, ha antibiotikumot szedek. Kilégzéses vizsgálat, vékonybél kontaminációt mutat, amire beszedtem a felírt normixot, egy ideig a gyógyszer beszedését követően jobban éreztem/érzem magam. Időközben a szivemnél is találtak problémát, amivel kardiológushoz megyek. A kérdésem az lenne, lehetséges, hogy Whipple kórom lenne? Több a betegségre jellemző tünetet is produkálok (fáradtság, vízen lebegő széklet (ami antibiotikum szedése után normalizálódik) , szív probléma, amit még nem tudni pontosan mi, hőemelkedés) . A fenti vizsgálatok jelentős antibiotikum kúra után zajlottak, lehet emiatt nem látszottak a jellemző elváltozások (pl. a vékonybélben)? Milyen vizsgálattal diagnosztizálható egyértelműen a betegség? Ön szerint előrelépést jelentene az ügyemben egy endoszkópos vékonybélvizsgálat, akár ez, akár más bajom van? Van esetleg olyan egyéb kórokozó/parazita, ami a tüneteim okozhatná? Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza Whipple kór témában

A Whipple-kór szóba jöhet a tünetek alapján. A diagnózis felállításához elég egy gastroscopos vizsgálat során a vékonybélből biopsziás minta vétele és ennek szövettani elemzése (érdemes a kérőlapra is ráírni a Whipple-kór gyanúját, hogy a patológus ezirányú vizsgálatot is végezzen) .

Kérdés: 2013. január 18., 12:42 ;Megválaszolva: 2013. január 19., 16:15
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Whipple kór
Kedves Doktor úr! Hónapok óta tartó gasztroenterológiai kivizsgálásom során fény derült, hogy nagy valószínűséggel Whipple kór a diagnózisom....
Vérkép covid
Tisztelt Doktor Úr! 10.02 -re Tegnap reggelre covidos lettem (első covid) . Fáj minden tagom, a hátam és a mellkasom is, így bementem a Bp. László...
“Tudatos” alkoholista
Üdvözlöm Az őszinte véleményére vagyok kiváncsi, az utóbbi 10 évben heti rendszerességgel kb 70-100 gramm alkoholt fogyasztok hetente. (nagyon...
Epesav megkötés
Kedves doktor úr! Előzőleg ön javasolta a cholestyramine supremex-et epesav túlműködésre. Sajnos úgy néz ki, hogy nem tudom beszerezni a...
Fekély antibiotikumtól?
Tisztelt Doktor ÚR! Covid után kezdődtek panaszaim, hirtelen erős gyomorégéssel, erős hányingerrel, étkezés után. Majd egy este borsófőzelék...