Májcisztáról

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! A férjemnél MR vizsgálaton vett részt, ahol elsősorban a szivét vizsgálták. Mondhatom, hogy másodleletként kaptuk azt az infomációt, hogy egy 5mm-es nagyságú cisztát látnak a májon. Azt az információt kaptuk, hogy kövessük figyelemmel, de nem kell aggódnunk. Kérdés merült fel bennem, mert a zárójelentésen a ciszta szó mellett egy kérdőjel szerepel. Ez utalhat arra, hogy nem is biztos, hogy ciszta, esetleg zsirosabb táplálkozás után volt a vizsgálat, vagy pedig arra is utalhat, hogy rosszindulatú elváltozás gyanúja merült fel? Egy MR vizgsálat sorén mennyire pontosan lehet megállapitani? A konzultáción nem figyeltünk fel erre, azért nem kérdeztünk rá. Fél év múlva elég egy újabb hasi ultrahang, vagy hamarabb lenne rá szükség? Esetleg valamilyen vérvizsgálatból kimutatható, hogy cisztáról vagy másról van szó? A vérképen minden érték a megadott határok között szerepel. Bár nem volt teljes vérkép. Mi okozza pontosan a májcisztát? A táplálkázosás során mire kell figyelni? Előre is köszönöm válaszukat.

Dr. Plósz János válasza máj ciszta témában

A májciszták nagyon gyakran előforduló, ártatlan elváltozások. A kérdőjel azért van a diagnózis mellett, mert képalkotó vizsgálat alapján nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy ez ciszta, kis epeuti tágulat vagy esetleg ér eredetű jóindulatú elváltozás (haemangioma) . A fél évente való hasi ultrahangos követés megfelelő. Emiatt a táplálkozáson nem szükséges változtatni.

Kérdés: 2013. január 10., 14:04 ;Megválaszolva: 2013. január 12., 14:53
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
echinoccocus?
Két és fél hónapja, jobb borda ív alatti szúró, nyomó fájdalmam van, ami időnként bal oldalon is jelentkezik.Étkezéssel nem függ össze! Részt...
Labor eredmény
Kedves Doktor Úr! Csináltattam egy komplex laborvizsgálatot, mert elég sűrűn testi tüneteim vannak és jó lenne kideríteni, hogy miért. Pár...
Vérkép covid
Tisztelt Doktor Úr! 10.02 -re Tegnap reggelre covidos lettem (első covid) . Fáj minden tagom, a hátam és a mellkasom is, így bementem a Bp. László...
“Tudatos” alkoholista
Üdvözlöm Az őszinte véleményére vagyok kiváncsi, az utóbbi 10 évben heti rendszerességgel kb 70-100 gramm alkoholt fogyasztok hetente. (nagyon...
Epesav megkötés
Kedves doktor úr! Előzőleg ön javasolta a cholestyramine supremex-et epesav túlműködésre. Sajnos úgy néz ki, hogy nem tudom beszerezni a...