Vérző végbél minden reggel kemény széklet után

Tiszteletem! reggelente tapasztalom, hogy kemény székelés elvégzése után a wc véres. Hol fakó, hol élénk piros. A folyamat közben érzem, hogy szinte végig hasít belül a széklet, mielőtt kiüríteném. Más egyéb érezhető, vagy tapintható tünet, rendellenesség nincs, csak hasít, és után vérzik. Bepanthen kenőccsel kenegetem utána. Jobb ötletem egyenlőre nincs.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza vérző végbél témában

Kedves Kérdező!

A kemény, nehezen ürülő széklet felsértheti a végbél nyálkahártyáját, de aranyeres panaszokat is előidézheti. A széklet lazítása a legfontosabb feladat, fogyasszon sok (minimum napi 3 l, nagy melegben még több) folyadékot, nyers zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiörlésű kenyeret és naponta 1-2 kanál zabkorpát pl joghurtba keverve. Hasznos lehet a gyógyszertárban kapható magas rosttartalmú, székletet lazító készítmény (Mucofalk Orange) is. Székletürítés előtt glicerines végbélkúpot használhat, a vérző végbére gyógyszertárban recept nélkül kapható aranyeres kenőcs ajánlott. Ha panaszai ezen tanácsok ellenére sem szűnnek meg néhány héten belül, forduljon proktológushoz.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. augusztus 07., 09:10; Megválaszolva: 2012. augusztus 08., 15:04
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás