Áramütés

Tisztel Doktorúr/nő!

Sürgős tanácsra lenne szükségem. Egyik barátomat 10napja áramütés érte a munkahelyén. Pár percre elvesztette az eszméletét is. Valamilyen okból akkor nem hívtak hozzá mentőt, azóta azonban többször is rosszul lett és kórházba kellett szállítani. A probléma ott kezdődik, hogy Angliában él, és az ottani orvosok mondhatni egyáltalán nem foglalkoznak az esettel. Megállapították, hogy a szíve és keringése leállt pár másodpercre, majd magától újraindult, de nem tartották bent kórházban, és nem kapott semmiféle gyógyszert. Jövő héten (két héttel a történtek után) lesz kivizsgálása, ellenben a barátomnak mindennaposak a rosszullétei: szédülés, szapora pulzus, hideg veríték és gyakran zsibbad a bal karja is.

Azt szeretném megtudni, hogy van-e valamilyen "házi praktika", amellyel megelőzhető a komolyabb baj míg a kivizsgálás megtörténik, illetve hogy ilyen állapotban tanácsos-e repülőre ülnie, hogy hazamenjen jó kezekbe.

Köszönöm válaszát.

 

 

WEBBeteg Szakértő válasza áramütés témában

Kedves kérdező!

Nehéz válaszolni a baleset körülményeinek ismerete (feszültség nagysága, volt-e fejsérülés, égési sérülés stb.) és vizsgálati lehetőség nélkül. Általánosságban elmondható, hogy áramütés esetén többnyire azonnal a balesetet követően számolhatunk halálhoz vezető ritmuszavarral, de ritkábban néhány óra múlva is előfordulhat életveszélyes aritmia. Emiatt abban az esetben, ha eszméletvesztés történt (amit valóban magyarázhat szívleállás) , illetve a felvételi EKG-n eltérés látható, 24, de maximum 48 órás megfigyelést szoktak javasolni. Ez a kritikus időszak már letelt, így elég kicsi a valószínűsége, hogy ilyen ritmuszavar alakuljon ki. Ritkább esetben késői szövődményként jelentkezhetnek egyéb ritmuszavarok, ingervezetési zavarok, de ezek már kevésbé veszélyesek. Mivel azóta járt is már kórházban, ahol feltételezhetően a durvább eltéréseket kizárták, valószínűleg érdemesebb megvárni az angliai kivizsgálás eredményét (nem biztos, hogy időben sokkal többet nyerne a hazaúttal) , de feltételezhetően a panaszok maguktól is elmúlnak majd. A karzsibbadás lehet még idegkárosodás eredménye is, emiatt neurológiai vizsgálat is szóba jön. Házi praktika nem nagyon jön szóba, ismételt eszméletvesztés esetén mentőt kell hívni, de ennyi idő eltelte után minimális a valószínűsége, hogy életveszélyes ritmuszavar jelentkezzen.

Kérdés: 2010. február 08., 11:20 ;Megválaszolva: 2010. február 08., 11:20
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Áramütés
Tegnap amikor leszereltem a szobában a termosztátot, akkor a falból kiálló elektromos vezetékhez véletlenül hozzáértem (1-2mp-ig) és megrázott....
Áramütés
Arról szeretnék tájékozódni, hogy az áramütés következtében fellépő szívritmuszavar/ agykárosodást, hogyan lehet felismerni? Lehetséges-e...
Áram
A kérdésem az lenne, hogy igaz-e, hogy áramütés által okozott maradandó sérülésre, csak akkor kell gyanakodni, hogy ha az eszméletvesztéssel jár....
Áramütés + szívleállás
Tiszteletem! Egyik barátomat 380V erősségű áramütés érte vizes közegben. Eszméletét vesztette pár percre. Ezután elment a házi orvosához, aki...
Áramütés: milyen szövődményei...
Az áramütés szövődményei mik lehetnek? Ezek kialakulása milyen időn belül jelentkeznek? Lehetséges-e a tünetek későbbi időpontban történő...