Milyen orvoshoz forduljak?

Megprobalom leirni idorendi sorrendben milyen szimptomok jelentkeztek es milyen vizsgalatok voltak. Jelenleg Irorszagban elek es minden vizsgalat es kezeles itt zajlott. Az elmult 2 ev soran a vilag minden kontinensen jartam (Azsia es Afrika tobb orszagaban, Kozel-Keleten eltem 1.5 evig, Indiaban. 1 honapot toltottem es a betegsegem elott Aprilisban 2 heteig otthon Mo. voltam) Tudtommal semilyen elozetes betegsegem nem volt. Oltast Sargalazra, Hep ABC, Tyroid, Plio stb kaptam 2011-ben. Nem fogyasztok alkoholt sem drogokat es habar mar 2 honapja nem dohanyzom a betegsegem elott ugy napi 5 szal cigarettat szivtam. Junius elso heteben a balloldali agyekomban 3 (Inguinal) nyirokmirigy beduzzadt.Jobb oldali agyekban csupan egy kisebb duzzanat jelent meg. A balloldaliak 3cm felettiek voltak. Egyhe viszketes terjedt el az egesz testemen de sem kiutes vagy pirosodas nem volt lathato. A viszketes leginkabb a mirigyek tajekan volt a legrosszabb. Eros viszketes a ball sipcsonton egy pontban, amibol kesobb egy a bor allol kifejlodott fekete talyogga alakult. Ugy 1-2 cm atmeroju (ultrahang eredmeny) . A szovet elhalt, fajdalom mentes sebbe alakult. Ugy 2 hettel a mirigy duzzanat utan a ball combban es a csipo tajekon eros ego, szuro fajdalom alakult ki ami kiterjett az egesz combra. Akkor ugy jellemeztem mintha elve nyuztak volna rolam a bort. Ekkor mar a korhazban eros morfium tartalamu fajdalom csillapitokat kaptam. Idegi fadalomnak veltek az orvosok. A balloldali mirigybol mutet nelkuli beleloveses biopsy-at vettek aminek eredmenyekepp ugy gondoltat nem lymphoma-rol van szo. Viszont megallapitottak hogy az erekben vasculitis alakult ki.Lazam csupan ugy 3 hettel a tunetek megjelenese utan lett, amit a korhazban lazcsillapitokkal kontrolaltak. Legmagasabb ertek 38.9 volt. Ejszakai izzadas nem volt jellemzo.Vizelet mintak normal erteket mutattak. A feherverselytek sem voltak tulzottan a normal ertek felett. A vereredmenyek alapjan megallapitottak hogy a platelet szamom leesett 19.000-re. A korhazi tartozkodas soran ugy a 4dik napon eros nyomast erzekeltem a mellkasomon es a levegovetel nehez volt. A rontgen eredmeny 2 verrogot mutatott a tudon. Eros fajdalomcsillapitok szedeset 1 het utan tudtam abba hagyni, ezek utan mar nem volt ra szukseg de a ball labam es csipom elulso reszen tobb helyen nyomasra erzektelen volt, mig a terd felett enyhe fadalom jellemzo. A combon tovabra is olyan erzes jellemzo mintha leforraztam volna, ami erintesre erosodott, Az also labszarban nincs fajdalom. A sipcsonton a talyog nem not tovabb. Az ball labam igen elgyengult, igyekeztem nem ralepni mert ugy ereztem nem kepes a sulyomat elbirni es a kisebb fajdalommal is jart ha terheltem. Ez a fajdalom leginkabb a duzzadt mirigyek tajekan es az alhas kornyeken volt jellemzo. Ugy 8dik napja lehettem a korhazban amikor a pulzus szamom 38 ala esett igy folytonos megfigyeles alatt tartottak. Egy alkalommal a vernyomasom 215/ (a masodik ertekre nem emlekszem) amit azonnal gyogyszerekkel lejjebb vittek. Az alacsony pulzus szam ugy 1 het utan javult. Ekkor mar majd 5 hete hogy az elso tunetek megjelentek es mar 2hete korhazban kezeltek. Eronletem nagyon leromlott, felallni is nehezemre esett. A harmadik heten az eredmenyeim javulni kezdtek, a platelet szam felment 120.000 fole a pulzus szam 50-60 kozott mozgott. A szorito erzes a mellkasbol eltunt, igaz hason meg nem tudtam fekudni mert ugy nehezemre esett a legzes. Enyhe huvelyi verzes. A labban tovabra is megmaradt az egeto erzes es enyhe fajdalom ami erintesre erosodott de fajdalom csillapitora mar nem volt szukseg. Eronletem javult valamennyire. Testsulyom 2kiloval csokkent de mara mar normalis. 3 het utan haza engedtek a korhazbol. A korhazi kezelesek es vizsgalatok. - Fajdalom csillapitok (oxicontin, oxynorm, panadol, stb) - Stereoidok venasan - A platletek alacsony erteke miatt platelet infizio, majd miutan feljebb ment valami mas intravenas folyadekot ami segiti a platelet- ek termeleset. - intravenasan antibiutikum, amit kesobb tablettara valtottak (doxycycline) 3 hetes kura. - intravenas verhigito amit kesobb injekcio valtott fel (heparin) + warfarin tabletta. A heparin injekciot 1 honapig sajat magamnak hasba adtam. - Warfarin tablettat 6 honapig kell szednem. Vizsgalatok: -Vervizsgalat: HIV, Hep A, B, C, ganoria, syphilis, Lym- kor, Sargalaz amiket konkretan tudok de az orvoz elmondasa szerint nagyon sok tesztet csinaltak tropusi betegsegekre is amik negative eredmennyel jottek vissza.. Vegul a tunetek alapjan es ugy 15 orvos latogatasa utan a korhazban, biztos diagnozist nem tudtak felallitani. Egy professzor aki fertozeses betegekkel foglalkozik rickettsia bacterium alltali fertozesre gyanakodik, amit a betegseg lezajlasa utan nehany hettel tudnak a verbol kimutatni. Az elso verminta a korhazi tartozkodasom utolso napjaiban let elkuldve amire negative eremeny 2 hete jott. A professzor viszont ugy velte ujbol elkuldi ugyan arra a vizsgalatra a vermintat remelve hogy positive eredmennyel jon vissza. -Vettek csontvelo mintat amivel minden rendben volt. -Csinaltak CT vizsgalatot ami csupan a megduzzadt mirigyeket mutatta ki. -EKG vizsgalat eredmenye jo. - Nogyogyaszati rakszures eredmenyem jo Jelenleg 5 hete hogy kijottem a korhazbol. Kozel 3 honapja hogy az elso tunet megjelent. Mar csak a Walfarin tablettat szedem de sajnalatosan a ball combom es a csipom egy resze tovabbra is erzektelen mig egyes pontokan nyomasra enyhen faj. A ball oldalt az alhas, koldok allat ahol a hasizom huzodik es a belek mennek bevan dagadva egeszen a hugyholyagig, ez mar a korhazban is igy volt de a CT nem mutatott ki semmit ott. A nagy fajdalom miatt sokat erolkodtem. Az gondoltam hogy talan serv de az orvosok azt mondjak nem az. Ez a tajek gyaloglas vagy hosszabb acsorgas utan megfajdul. Kohogeskor nem duzzad ki jobban, fekve a duzzanat nem latszik. Elkepzelesem sincs mitol van. A professzor szerint talan a hasfal melyebb retegeiben beverezhetett de senki sem tudja biztosan.Jelenleg Szept 13-ar ujabb ultrahangra van idopontom. Az eronletem sokat javult, a nyirokmirigyek szinte teljesen vissza huzodtak, legszomlyam nincs egyaltalan mar. Hetente jarok vervetelre aminek az eredmenyei jok, csupan a platelet az ami neha lemegy, a korhaz elhagyasa ota a legalacsonyabb ertekem 128.000 amit a mai napon mertek 20.8.13., mig 2 hete 203.000 volt. A kozerzetem jo de az alhasi fajdalom es a ball labam miatt szeretnek orvoshoz fordulni. Nem vagyok benne biztos milyen szakteruletu orvoshoz kellene mennem, talan neurologushoz a labam miatt es ebben szeretnek segitseget kerni. Mivel csupan 2 hetet fogok otthon tartozkodni Szeptember 25tol Oktober 9ig igy fontos lenne hogy idoben tudjak idopontot kerni a megfelelo orvoshoz. Koszonettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza diagnosztika témában

Tisztelt Kérdező!

Elnézést kérek a hosszabb várakozásért, próbáltam Önnek specialistát keresni a válaszhoz.

Az egész rövidített kórtörténet láttán még két javaslatom lenne: a budapesti szent László Kórházban foglalkoznak trópusi betegségekkel, érdemes lenne az osztályvezető főorvost megkeresnie (dr. Szlávik János) és immunológiai irányú vizsgálatokat is gondolnék.

Üdvözlettel.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2013. augusztus 27., 17:04; Megválaszolva: 2013. szeptember 10., 16:18
Kérdések és válaszok: Egzotikus betegségek, utazás
HEPATITIS A OLTÁS
TISZTELT DOKTOR ÚR! A következő 2 évben hosszabb időt fogok Horvátországban tölteni. Először Rab szigetén, majd jövőre Opatíjában. Kérdésem...
Védőoltás Balira utazás előtt?
Kedves Doktor (nő)! 2 hónap múlva Balira utazok 2 hétre. Nem tudom mitévő legyek a védőoltásokkal kapcsolatban. Többen mondták, hogy kellenek...
Fontos oltások
Tisztelt Doktor Úr! Idén októberben férjemmel és 5 éves kisfiunkkal a Fülöp-szigeteken szeretnénk 2 hetet eltölteni. Szeretném megkérdezni...
Ebola - déli gyümölcs
Tisztelt Doktor Úr! Sajnos viszonylag kevés információval rendelkezem az ebola járványról, így csak szórványosak az ismereteim a terjedését...
Egzotikus betegségek
Üdvözlöm! Testvérem (23 éves nő) Afrikában tölt több hetet, de semmilyen oltást nem kapott az utazás előtt. Milyen jelek utalnak rá, ha...