Székelés utáni viszketés

Tisztelt Doktor úr! Kb. 3 éve küzdök fenéktáji viszketéssel. Több orvosnál is jártam, 3 évvel ezelőtt még aranyérrel diagnosztizáltak, azokra kenőcsöt használtam, sajnos azonban nem múlt el a viszkető érzés, így másfél évvel ezelőtt megpróbáltam kicsit komolyabban utána járni a dolognak, bőrgyógyászattól kezdve, két proktológus szakorvoson át, gasztroenterológusig nagyjából mindent megjártam, kolonoszkópiától kezdve székletminta-vételig, nincs se féreg, se polip, se bőrbetegség, a végbélzáró-izmaim is rendben funkcionálnak, a laborvizsgálaton is minden érték rendben, legutóbb pedig már aranyeret sem állapítottak meg, összességében miden szakember, akinél jártam, rendben talált mindent. Székletürítésnél (szintén orvosi javaslatra) igyekszem kerülni a wc-papír használatát, amennyire lehetőségem adódik rá egyből megmosakszom. A viszketés mindig székletürítés után jelentkezik, sajnos viszont a mosakodás sem segít semmit, utána is ugyanúgy viszket., Amit még megfigyeltem, hogy hiába figyelek a higiéniára, mosakszok meg "ott", székletmaradvány keletkezik az alsóneműmön. Ha van olyan nap, hogy nincs székletem, akkor viszketés sincs., Amit még szintén megfigyeltem magamon, hogy sokszor felpuffadok, főleg gluténtartalmú ételek fogyasztása után, így felmerült bennem a gluténérzékenység (ételintolerancia-vizsgálaton még nem voltam), azonban nem tudom, hogy ilyen fajta érzékenység okozhatja-e a viszketést, vagy a két dolog teljesen független egymástól. Nem szedek semmilyen gyógyszert, nincs allergiám. Sajnos teljesen tanácstalan vagyok, igazából azt se tudom már, hogy milyen szakemberhez kéne fordulnom ezzel a problémával, aki végre valami hatékony javaslatot tudna adni. Köszönöm szépen előre is segítségét, válaszát!

Dr. Plósz János válasza végbéltáji viszketés témában

A coeliakiát és egyéb ételallergiát érdemes megnézetni, mert bár nem lenne típusos, de nem zárható ki, hogy nem ez okozza a panaszt. Ha mosás után nem törki a területet teljesen szárazra, az is okozhat irritációt illetve székletnyomot az alsóneműn, azonban ha nem ez az ok, akkor ennek a tényezőnek is mindenképp utána kell járni (leginkább a proktológia illetékessége).

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2023. december 09.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Viszketés, mitől?
Évek óta visszatérő probléma az, hogy a végbélnyílás tájékán viszketek. Régebben ha felírtak rá krémet akkor enyhűlt a tünet, és nem is volt ilyen gyakori,...
Kislány szedhet-e fitoösztrogén...
Baba cipő dilemma
Csuklás oka
Alacsonyabb neutrofil szám kóros?
Pacemakerrel sejtrezonanciás kezelés...