Lép hiányából fakadó eljárás

Tisztelt WEBBeteg! 10 éve hogy egy baleset következménye képpen el kellett távolítani a lépem. A lép szerepet vállal az elhalt vörösvvérsejtek elraktározásában és immunvédelemben is valamilyen szinten tudomásom szerint. A lépem hiánya azonnal a trombicitaszám megnővekedésével járt. Nekem az eset után azt mondták hogy életem végéig vérhigitó tablettát kell szednem, szedtem is majd 1 évig, majd egy másik orvos azt mondta hogy felesleges nincs rá szükség. Pár hete voltam egy szűrővizsgálaton, erre a kérdésre újra választ akartam kapni 9 év után, és azt mondták hogy kellene. Most már teljesen tanácstalan vagyok, ezért szeretném inkább egy szakértő válaszát. Az lenne az egyik kérdésem hogy kellene e szednem életem végéig vérhigitó készítményt, trombózis megakadályozása érdekében? Mivel a vérképemben a mai napig igen magas ez a trombocita szám. (legutóbbi érték: 548) Mikor el lett távolítva a lépem azt mondták nekem hogy a lép hiánya magával vonz egyfajta oltást ami valamilyen betegség megakadályozása ellen szükséges amelyet 5 évente ismételni kell szintén életem végéig. Az lenne a kérdésem hogy melyik ez a védőoltás, és milyen betegség ellen, ha valóban kell persze. Az az igazság hogy most lenne esedékes, de egy másik háziorvosom van azóta és ő ebben nem tudott segíteni nekem. Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Dr. Szanyi Andrea válasza lépeltávolítás témában

Kedves Kérdező!

A lép eltávolítását követően valóban előfordulhat a vérlemezkék (thrombocyták) számának növekedése. A thrombocyták számának megemelkedése azok összecsapódásával vérrögösödésre való hajlamot okozhat, erre szokták javasolni megelőzés céljából az aszpirint. Fogadja el az erre vonatkozó tanácsot , melyet kiegészítenék azzal, hogy rendszeresen , félévente történjen kontroll vérkép vizsgálat. Lépeltávolítás során védőoltás mindenképpen javasolt a Pneumococcus baktérium ellen, ami a tüdőgyulladások nagy részéért felelős. Megfontolandó még a járványos agyhártyagyulladást kiváltó baktérium (Neisseria meningitidis) és a tüdőgyulladást, ill. agyhártyagyulladást is okozó Haemophilus influenzae nevű baktériumok elleni oltások beadatása is.

Dr. Szanyi Andrea
Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáter
Kérdés: 2022. május 17., 23:25; Megválaszolva: 2022. május 20., 19:49
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lábon folt
Folt lábon
Kullancs csípés
D vitamin tuladagolas
Macskakarmolás
Tisztelt Címzett! A hétvégét Balatonon töltöttem, ahol megkarmolt véletlen (kollégám rajtam keresztül emelte fel) egy cica. A cica egészségesnek...