Laborlelet értékelése

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! lányom (19) 2 és fél ée vegetáriánus, s kb 8 hónapja vegán, gluténmentes és finomított cukormentes érternden él. Bár azóta jobban sózza az ételeit sokkal, jobban kívánja a sót. D Vitamin (3000 NE) , C vitamint (1000 NE) , B12 vitamint és Omega 3 étrendkiegészítőt szed rendszeresen (ebből az első kettőt csak szeptember-április között) . Kb 1 éve kezdődtek a panaszai állandó enyhe vizes orffolyással, fázékonysággal (mindkettő evés közben, illetve a fázékonyság több étkezés után felerősödik) . Ehhez székrekedéses hónapokig fennálló tünetek voltak még jellemzőek, azaz a mai napig se kiegyensúlyozott a széklete, de már nem olyan akut a székrekedéses probléma. Sok rostot eszik, sok (viezt, teát) iszik kifejezetten, vékony testalkatú. Hasi UH, gasztroenterologiai szakorvosi viszgálat nem mutat eltérést. A 2. covid oltás után 4 hónapig kimaradt a mensesze, mostanra se rendeződött teljesen, bár az UH már nem mutat multiflliculusos petefészkeket. Urológiai és nőgyógyászati UH se lát eltérést. Laborvizsgálaton júniusban volt, enyhen alacsonyabb szerum vasszint (9.3) , enyhén emelkedett Kalciumszint (2.77) illetve magasabb limfozita arány (49%) , s alacsonyabb neutrofil arány (41%) és összfehérje (88.6) volt kimutatható, kissé magasabb koleszterinszinttel (5.8) , ez nálunk sajnos genetikai, bár az új vérképen nála már határérték alatti) . December eleje óta viszont több akut fertöző betegsége is volt (hólyaggyulladás, ami lassan rendeződött csak, derékfájdalommal , extrém fáradékonysággal,és enyhe hőemelkedéssel és és enyhe orrfolyással járó 10 napig tartó fertőzéses tünetek) . Ezek kb. mostanra rendeződtek. Az enyhe vizes orrfolyás, fázékonyság (főleg étkezés után) , mensesz rendezetlensége azonban a régóta fennálló tünetek közé tartoznak. Ma volt újabb laborvizsgálaton (kb. 7-8 napja tekinti magát az influenzaszerű és hólyaggyulladásos betegsége óta tünetmentesnek) . Csatolom a mai vérképét, s kérném segítségét az értelmezéshez. Van-e teendőnk a csillagos értékekkel, melyek közül a limfocita arány és a kálciumszint illetve az összfehérje a júniusi vérképen is emelkedett volt enyhén, ez a közös illetve most a szérum vas valamennyire rendeződött, ahogy a koleszterin is, de a Kálium szint ls thrombocitaszám emelkedettebb. Szükséges-e valamilyen vizsgálati irányba még elmennünk? Illetve szükséges-e kontroll laborvizsgálat valamelyik érték miatt? Mi lehet az eltérések és a tünetek oka? Köszönöm válaszát előre is

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Szanyi Andrea válasza laboratóriumi lelet témában

Kedves Kérdező!

A laboratóriumi leletet a beteg panaszaival, tüneteivel együtt szükséges értékelni. A magasabb thrombocita számot okozhatja gyulladás, fertőzés, a magasabb kálium szint hátterét ez esetben esetleg fokozott bevitellel lehet magyarázni, de az is lehetséges, hogy technikai hiba áll a háttérben. Javaslom ezek megismétlését egy hónap múlva. A magasabb kálcium szint valószínűleg többlet bevitellel magyarázható. A limfocita, neutrofil arány megváltozását korábbi vírusos fertőzés magyarázhatja.

Kérdés: 2022. január 04., 17:22; Megválaszolva: 2022. január 11., 21:11
Kérdések és válaszok: Egyéb
Labor leletek értelmezése
Érdellődéd
Magas konjugált bilirubin
Vérkép elemzés
Laborvizsgálatomon van egy pár...
Tisztelt Dr. Szanyi Andrea doktornő! Ma kaptam meg a laborvizsgálatom eredményét, melyen van egy pár eltérés, utána olvasgattam és rémisztő...