Irritábilis bél

Több évtizede vannak változó intenzitású emésztési problémáim: puffadás, laza széklet, esetenként naponta 2-3-szor. Colonoscopia 11 évvel ezelőtt volt, ez negatív volt, nem talált semmit. Helicobacter eradikációs terápia történt 5 éve, ez után jobb lett az emésztésem, de csak rövid ideig. Gastroscopia enyhe refluxot állapított meg. Laborleletekben az amiláz enyhén emelkedett szokott lenni, 105, 120. Hasi ultrahang negatív. Folyamatosan szedek probiotikumot, de mostanában hiába, úgy érzem, hogy egyre rosszabb a helyzet, főleg a puffadás kellemetlen. Normixot is szedtem egyszer, ez egy ideig használt. Az egyik kérdésem, hogy Normixot milyen dózisban, mennyi ideig érdemes szedni, és a probiotikumot csak utána vagy már közben is kell-e szedni? És milyen probiotikum a legmegfelelőbb? Tudom továbbá, hogy meg kellene ismételtetni a colonoscopiát, de most a járvány alatt ezt inkább halasztom. A másik kérdésem ezzel kapcsolatos, hogy érdemes-e addig is széklet-vér vizsgálatot csináltatni és M2 PK tumormarkert?

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza a SIBO? témában

A normix dózisa 2x2 naponta, érdemes 6-9 napig használni. Ha az antibiotikumok segítettek a tüneten, felmerül vékonybél bakterialis kontamináció is (ezt laktulózzal végzett H2 kilégzési teszttel lehet kimutatni). Én a probiotikumot az antibiotikum után ajánlanám. Ha nem fogy, nincs étvágytalanség, akkor szerintem nem kell az M2PK vagy a széklet-vér vizsgálat.

Kérdés: 2020. november 13., 00:20; Megválaszolva: 2020. november 13., 08:46
Kérdések és válaszok: Egyéb
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...
KÖLDÖK körüli égő érzés