• étrend kiegészítő

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Oddi spinchter szindrómám van, amire pár éve nitrátot írtak fel (2,6 retard reggel-délben), amivel teljesen rendben van tartva az epe elfolyási gondom. Epehólyagom már nincs. E mellett pár éve jó indulatú daganatos elváltozást találtak a májamon, amire kezelést nem kapok, csak időnként uh-val és laborral ellenőrzik. Most az idén a járvány helyzet miatt, és egy balesetem miatt ez az ellenőrzés elmaradt, de semmilyen panaszom nincs. Szeretnék most elkezdeni kúra szerűen fokhagyma kapszulát enni, de jelenleg szedett gyógyszereim, és étrend kiegészítők mellett nem tudom javasolja-e, és ha igen a nap folyamán mikor. Vérnyomáscsökkentőt nem szedek mióta a nitrátot szedem, kardiológusi javaslatra elhagyhattam. Vérnyomásom az utóbbi időben 140-150közt mozog (nyár elején volt egy balesetem, 3 hónapig nem tudtam mozogni, néhány kiló fel is szaladt, és bár azóta már tudok menni, és újra elkezdtem mozogni - szobakerékpáron - lábfájdalmaim még mindig vannak - lemezekkel és csavarokkal van rögzítve - és stresszesebb vagyok). A fokhagyma kapszulától azt várom, hogy talán míg megnyugszom és lemennek a felszedett kilók segít a vérnyomás megemelkedését kordában tartani. Segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a fokhagyma témában

        Kedves Kérdező! A fokhagymát tartalmazó készítmények jótékony hatásúak az érrendszerre, a vérlemezkék összetapadását gátolják, a vérzsírok értékét átmenetileg kismértékben javíthatják. A klinikai vizsgálatok többségében nem lehetett igazolni a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatását, mert sem a szisztolés sem a diasztolés vérnyomás nem csökkent. A fokhagyma tablettákat célszerű étkezés előtt bevenni. Az egyes készítmények leírásában szerepel a javasolt adagolás. A fokhagymakészítmények nem helyettesítik a magasvérnyomás kezelésében javasolt gyógyszereket.


        Kérdés: 2020. október 17., 09:08; Megválaszolva: 2020. október 17., 20:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: