különös hasmenés

Tisztelt Doktor Úr! 48 éves tanár vagyok. Olyan egy hónapja furcsa hasmenésem van. A reggeli első széklet rendszerint normális, állaga, színe egészséges. Ezután egy órával jön még egy széklet, jelentősen hígabb, majd ezek után még 2-3, mind hasmenésesek. A széklet színe változó, világostól sötétbarnáig. A tünetek délutánra-estére elmúlnak, az éjszaka soha nem kell felébrednem székelés miatt. Majd reggel megint minden normális. Soha nem fáj sem a hasam, sem semmi más. Vér nincs a székletben. Nem fogytam, sőt, talán még híztam is egy kicsit. A folyamatban szünetek is vannak. Mikor a gyerek elment nyaralni augusztusban egy hétre, valamint mikor többnapos baráti összejövetelen vettem részt, a hasmenés teljesen elmúlt, napi 1-2 normális székletem volt. Ekkor azt ettem-ittam, amit csak akartam, nem okozott tünetet se tej, se kenyér, se alkohol, se zsír. Tehát nem minden napra érvényes ez, de mikor jelentkezik, ez a lefolyása. A székelést általában olyan bizsergő, feszült érzés előzi meg, mint amit az egyetemen, vizsga előtt éreztem. Mondjuk akkor is mindig töltöttem a vizsgadrukkban néhány percet a vécén. Azóta is, mikor feszült helyzetbe kerülök, az első a vécé. Régebben, harmincéves koromban folyamatosan mentem pisilni, azt hitték, a prosztatámmal van valami baj. De a magánéletem rendezésével ez a jelenség nyom nélkül elmúlt. Igaz, négy éve volt krónikus prosztatagyulladásom, azt kikezelték. Ezt közvetlen követően volt még ugyanez a jelenség, mint ami miatt írok. Hogy mitől múlt el, nem is sejtem. Nem tudom, azért vagyok ideges, mert megy a hasam, vagy azért megy a hasam, mert ideges vagyok. Vagy ezt csak bebeszélem magamnak, és van valami egyéb ok, ami miatt a jelenség kialakul. Doktor Úr véleményére és tanácsára lennék kíváncsi.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza IBS témában

A panasz jellege valóban megfelel irritabilis bél szindrómának. Érdemes rendszeres, nyugodt, kis étkezéseket tartani, a stresszt megfelelően feldolgozni (jóga, testmozgás...) , probiotikumot legalább 1 hónapig használni (kúraszerűen) . Gyógyszeresen az Otilonium, Duspatalin, Meteospasmyl tabletták segíthetnek panaszvezérelten.

Kérdés: 2020. szeptember 07., 18:45; Megválaszolva: 2020. szeptember 09., 10:09
Kérdések és válaszok: Egyéb
Gyomor és bélpanaszok.
Tisztelt Doktor Úr! Emésztési zavaraim még tavaly kezdődtek. Akkor felkerestem a gasztróenreológust és Normix kúrát kaptam. Panaszaim: puffadás...
Hasi panaszok
Tisztelt Doktor úr, Gyenge IBS-D szerű betegséggel kűzdök, ami reggeli 1 kemény és 1-2 lágyabb/hasmenéses székelést jelent. Laktóz érzékeny...
széklet probléma
Tisztelt Doktor úr! kb 1.5-2 éve kezdődtek panaszaim, ami a következő ben nyilvánul meg.gyomorgorgások étkezés után is nemcsak előtte .belek...
Hasi fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja így ünnepek után azt tapasztaltam hogy alhasi fájdalmaim vannak puffad a hasam az étvágyam sem az igazi most....
Hurut vagy ibs
Kedves Doktor Úr. múlt héten írtam. lehet hurut lehet ibs. Továbbra is eléggé görcsül az alhasam. Csípőm és a derekam is fáj. Lassan 2 hete. Ha...