Különös hasmenés

Tisztelt Doktor Úr! 48 éves tanár vagyok. Olyan egy hónapja furcsa hasmenésem van. A reggeli első széklet rendszerint normális, állaga, színe egészséges. Ezután egy órával jön még egy széklet, jelentősen hígabb, majd ezek után még 2-3, mind hasmenésesek. A széklet színe változó, világostól sötétbarnáig. A tünetek délutánra-estére elmúlnak, az éjszaka soha nem kell felébrednem székelés miatt. Majd reggel megint minden normális. Soha nem fáj sem a hasam, sem semmi más. Vér nincs a székletben. Nem fogytam, sőt, talán még híztam is egy kicsit. A folyamatban szünetek is vannak. Mikor a gyerek elment nyaralni augusztusban egy hétre, valamint mikor többnapos baráti összejövetelen vettem részt, a hasmenés teljesen elmúlt, napi 1-2 normális székletem volt. Ekkor azt ettem-ittam, amit csak akartam, nem okozott tünetet se tej, se kenyér, se alkohol, se zsír. Tehát nem minden napra érvényes ez, de mikor jelentkezik, ez a lefolyása. A székelést általában olyan bizsergő, feszült érzés előzi meg, mint, amit az egyetemen, vizsga előtt éreztem. Mondjuk akkor is mindig töltöttem a vizsgadrukkban néhány percet a vécén. Azóta is, mikor feszült helyzetbe kerülök, az első a vécé. Régebben, harmincéves koromban folyamatosan mentem pisilni, azt hitték, a prosztatámmal van valami baj., De a magánéletem rendezésével ez a jelenség nyom nélkül elmúlt. Igaz, négy éve volt krónikus prosztatagyulladásom, azt kikezelték. Ezt közvetlen követően volt még ugyanez a jelenség, mint, ami miatt írok., Hogy mitől múlt el, nem is sejtem. Nem tudom, azért vagyok ideges, mert megy a hasam, vagy azért megy a hasam, mert ideges vagyok. Vagy ezt csak bebeszélem magamnak, és van valami egyéb ok, ami miatt a jelenség kialakul. Doktor Úr véleményére és tanácsára lennék kíváncsi.

Dr. Plósz János válasza IBS témában

A panasz jellege valóban megfelel irritabilis bél szindrómának. Érdemes rendszeres, nyugodt, kis étkezéseket tartani, a stresszt megfelelően feldolgozni (jóga, testmozgás...), probiotikumot legalább 1 hónapig használni (kúraszerűen). Gyógyszeresen az Otilonium, Duspatalin, Meteospasmyl tabletták segíthetnek panaszvezérelten.

Megválaszolva: 2020. szeptember 09.

Kérdések és válaszok: Egyéb

IBS panaszok mire múlnak?
Tisztelt Doktorúr! Jártam Önnél januárban. IBS a diagnózisom. Étkezés utáni sürgető székletürítés volt a panaszom. Nagylabor teljesen rendben volt. 2 hete...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Zuborog a hasam
Kb. 1 hónapja zuborog a hasam bal oldalon a bordáim alatt kezdődik, és a méhemnél végződik. Van gyerekem tudom milyen ha baba rúgás lenne. Szedek...
Megváltozott székelési szokások, mitől...
Szép napot! Kérdésem kicsit hosszú lesz. Az egész ősszel kezdődött, amikor is többszörös negatív események után elkezdődtek az emésztési panaszaim. Nagyon...
Bélrendszeri panaszok
Tisztelt Dr.úr azzal a kérdéssel fordulok magához, hogy 2 hónapja sárga a székletem reggelente szilárdab később mikor eszek akkor meg hasmenés formájában jön...
IBS gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta visszatérő gyomor- és emésztőrendszeri tüneteim miatt a közelmúltban háziorvosomon kívül gasztroenterológiai szakrendelést is...