Dohányzás, pánik és tüdőbántalmak

Tisztelt Doktornő! Az elmúlt pár évben szinte minden nap aggódom a tüdőm épségéért. Gyakran van nehézlégzésem, ami időnként pánikrohamokat eredményez, ilyenkor zsibbadásig, sőt, van hogy görcsös állapotig hiperventillálok. A legfőbb félelmem a tüdőembólia. Ahogy érzek egy kis hátfájdalmat vagy nehézlégzést, már mérem az oxigénszintem, és figyelem a körmeimet és az ajkaimat, hogy kékülnek-e. Időnként valóban kékülnek kicsit, ilyenkor csak még nehezebbnek érzem a tüdőm, és így tovább... Egyébként anyai ágon mindenki vérzékeny, így próbálom nyugtatni magam, hogy kevésbé vagyok hajlamos az embóliára. Két éve elhunyt az unokahugom egyik évfolyamtársa, egy 18 éves lány embóliában... A kórtörténetét nem ismerem, de egészségesnek gondolták. Fogamzásgátlót szedett. Én akkor hagytam abba végleg a fogamzásgátló szedését, és tettem le egyik napról a másikra 9 év után a cigit. És ezzel rátérnék a másik félelmemre. 9 évet dohányoztam, ebből 5 évet napi szinten 4 évig inkább csak partidohányosként. Az elmúlt 2 évben egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor szívtam bele valaki cigijébe ittas állapotban. Az apai ági nagymamámat a tüdőrák vitte el (ő azelőtt 20 évvel legyőzte már a mellrákot, a tüdőrák áttét volt vastagbélrákról) . Ő sosem dohányzott. Az embólia mellett a rák is nagy félelmem, hogy bár 2 éve leszoktam és soha többé nem szeretnék újra dohányozni, félek, hogy ennyi év rendszeres dohányzás után már nem fog többé kitisztulni a tüdőm, és el fog rákosodni. Kisgyerekként gyakran volt tüdőgyulladásom, akkor sokat röntgeneztek amiatt, illetve 6 éve rendszeresen járok éves tüdőszűrésre a szakmám miatt. Mit gondol, mik az esélyei a tüdőmnek a kitisztulásra? Mennyire vagyok veszélyeztetett a tüdőembóliára ismert krónikus betegség nélkül, enyhén vérzékenyen? A fulldoklásos periódusokhoz még megjegyezném, hogy gerincproblémáim is vannak. Kezdődő banyapúp. egyenes gerinc, tengelyferdülés... Jelenleg nem járok még kezelésre, de már nagy bántalmakat okoznak. ÁLlítólag ezek is okozhatnak gombócérzetet a garatomban, illetve mellkasszorítást és ezáltal nehézlégzés-érzetet, amit aztán a félelmeim és a pánik továbbgondol és így kezdek el hiperventillálni. Lehetséges-e, hogy szinte az összes tüdő-körüli fájdalmam és a nehézlégzések is lelki eredetűek? Miként tudnék ebben megbizonyosodni? Az éves tüdőszűrés és vérvételek megvédnek valamelyest? Mikortól aggódjak? Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Hangonyi Csilla válasza betegségtől való félelem témában

Kedves Kérdező!

A tüdőembólia kockázatát valóban növeli a fogamzásgátló szedése, ezért azt gondolom, nem tette rosszul, hogy abbahagyta. Ugyancsak sokat tett az egészségéért a dohányzás elhagyásával. Semmiképpen ne szokjon rá vissza! Ha nem dohányzik, biztosan kitisztul a tüdeje a lerakódott szennyeződésektől. Azt javaslom éljen fizikailag aktív életet, töltsön sok időt jó levegőn, és járjon rendszeresen szűrővizsgálatokra. Úgy gondolom nincs oka aggódni, nem is lehet állandó rettegésben élni. Figyeljen oda az egészséges életmódra, de ne stresszelje magát ok nélkül.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2020. július 17., 14:56; Megválaszolva: 2020. július 17., 20:16
Kérdések és válaszok: Egyéb
Post covid nehézlégzés
Laboratóriumi eredmény
Lenyeltem!
Izomrángás
Serum Calcium