Hasi panaszok

Tisztelt Doktor úr, Gyenge IBS-D szerű betegséggel kűzdök, ami reggeli 1 kemény és 1-2 lágyabb/hasmenéses székelést jelent. Laktóz érzékeny vagyok és étel allergiám is van. Emellett nehezen kűzdök meg a váratlan helyzetekkel és hajlamos vagyok a gyenge szorongásra. Diétával (gluténmentes, laktózmentes, kihagyás) és lelki gyakorlatokkal (autogén training; meditáció) jól kordában tartom a hétköznapokban, így 95%-ban nem jelentkezik semmilyen problémám. Tartósan semmilyen gyógyszert sem kell szednem. Sajnos, ha stressz/váratlan dolog ér arra mindig a gyomrom reagál hasi pánikszerű tünetekkel és ilyenkor ennyhe hasmenés kínoz (ez a könnyebb eset, mert egy mosdóval könnyen elintézem) vagy egész nap gombócban van a gyomrom. Ha megyek számomra valamilyen nehezebb életbeli helyzetbe, akkor többször elmegyek előtte WC-re még inger hiányában is és préselem azt is ami nem akar kijönni. Sokszor nincs is székletem csak pszichésen megnyugtat. Az utóbbi időben észre vettem, hogy a problémás időszakban nincsen sürgető székletem, de vízszerú valami jön ki belőlem, ami például elég kellemetlen lenne szellentés esetén. Hozzá teszem a gyomrom gombócban/görcsben van és néha puffadok is. Ilyenkor többször csak víz távozik belőlem (nem büdős, színtelen), de semmi hasmenés. Okozhat ilyen porblémát a tartós gyomorgörcs ? Mi lehet ennek az oka? Valamilyen görcs oldó nem tudna segíteni? Alternatív megoldás nem jöhetne szóba? Kicsit a gyomor problémáimra érzékenyebben reagálok, mivel mindig csak ez nehezíti meg az életvitelemet. Köszönettel: 32/férfi

Dr. Plósz János válasza IBS témában

A székelést pszichés megnyugtatásra használni nem javasolnám, mert kóros reflexek alakulhatnak ki (aztán ha nincs lehetőség WC-re menni, fokozódni fog a stressz). Érdemes megpróbálni a stressz-szituációkban görcsoldók (Duspatalin, Otilonium) panaszvezérelt használatát (pár napig 2x1 dózisban), illetve probiotikumot (pl. Bonolact Regeneral legalább 1 hónapig).

Megválaszolva: 2020. június 06.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Furcsa hasfájás mitől lehet?
Zuborog a hasam
Kb. 1 hónapja zuborog a hasam bal oldalon a bordáim alatt kezdődik, és a méhemnél végződik. Van gyerekem tudom milyen ha baba rúgás lenne. Szedek...
Megváltozott székelési szokások, mitől...
Szép napot! Kérdésem kicsit hosszú lesz. Az egész ősszel kezdődött, amikor is többszörös negatív események után elkezdődtek az emésztési panaszaim. Nagyon...
Bélrendszeri panaszok
Tisztelt Dr.úr azzal a kérdéssel fordulok magához, hogy 2 hónapja sárga a székletem reggelente szilárdab később mikor eszek akkor meg hasmenés formájában jön...
IBS gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta visszatérő gyomor- és emésztőrendszeri tüneteim miatt a közelmúltban háziorvosomon kívül gasztroenterológiai szakrendelést is...
Milyen vizsgálat, további lépés...
Tisztelt Doktornő! Szeretnék segítséget kérni, emésztőrendszeri gondjaim miatt. Több, mint egy éve fennáll . Beleimmel van valami probléma, de sajnos nem...