• Hasi panaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr, Gyenge IBS-D szerű betegséggel kűzdök, ami reggeli 1 kemény és 1-2 lágyabb/hasmenéses székelést jelent. Laktóz érzékeny vagyok és étel allergiám is van. Emellett nehezen kűzdök meg a váratlan helyzetekkel és hajlamos vagyok a gyenge szorongásra. Diétával (gluténmentes, laktózmentes, kihagyás) és lelki gyakorlatokkal (autogén training; meditáció) jól kordában tartom a hétköznapokban, így 95%-ban nem jelentkezik semmilyen problémám. Tartósan semmilyen gyógyszert sem kell szednem. Sajnos, ha stressz/váratlan dolog ér arra mindig a gyomrom reagál hasi pánikszerű tünetekkel és ilyenkor ennyhe hasmenés kínoz (ez a könnyebb eset, mert egy mosdóval könnyen elintézem) vagy egész nap gombócban van a gyomrom. Ha megyek számomra valamilyen nehezebb életbeli helyzetbe , akkor többször elmegyek előtte WC-re még inger hiányában is és préselem azt is ami nem akar kijönni. Sokszor nincs is székletem csak pszichésen megnyugtat. Az utóbbi időben észre vettem, hogy a problémás időszakban nincsen sürgető székletem, de vízszerú valami jön ki belőlem, ami például elég kellemetlen lenne szellentés esetén. Hozzá teszem a gyomrom gombócban/görcsben van és néha puffadok is. Ilyenkor többször csak víz távozik belőlem (nem büdős, színtelen),de semmi hasmenés. Okozhat ilyen porblémát a tartós gyomorgörcs ?Mi lehet ennek az oka ? Valamilyen görcs oldó nem tudna segíteni ? Alternatív megoldás nem jöhetne szóba ? Kicsit a gyomor problémáimra érzékenyebben reagálok, mivel mindig csak ez nehezíti meg az életvitelemet. Köszönettel: 32/férfi

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        A székelést pszichés megnyugtatásra használni nem javasolnám, mert kóros reflexek alakulhatnak ki (aztán ha nincs lehetőség WC-re menni, fokozódni fog a stressz). Érdemes megpróbálni a stressz-szituációkban görcsoldók (Duspatalin, Otilonium) panaszvezérelt használatát (pár napig 2x1 dózisban), illetve probiotikumot (pl. Bonolact Regeneral legalább 1 hónapig).


        Kérdés: 2020. június 05., 20:20; Megválaszolva: 2020. június 06., 11:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: